Barzani: Ankara ile anlaştık

Mesud Barzani'den Ankara'da basın toplantısı.

Barzani: Ankara ile anlaştık

Dün Türkiye’ye gelen, T.C. Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı düzeyinde görüşmelerde bulunan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani Ankara’da basın toplantısı düzenledi.

Barzani, dün gerçekleştirdiği görüşmelerin çok önemli olduğunu belirterek, “Ekonomi, siyaset ve güvenlik konularında ikili ilişkileri görüştük. Erbil – Bağdat ilişkilerinden de bahsettik. Diyalog, istişare ve her alanda ilişkilerin geliştirilmesi hususlarında mutabık kaldık” dedi.

Mesud Barzani sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bütün taraflar açısından hassas bir dönem yaşanıyor. Bütün konuları görüşmek için bir fırsat oldu. Yine Türkiye Cumhurbaşkanı’nı, yetkililerini ve halkını yaklaşık bir ay önce yaşanan darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması hasebiyle kutlama, yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileme fırsatımız oldu.

“Şüphesiz IŞİD’le savaş, görüşmenin en önemli konularından biriydi. Bu terör örgütüyle mücadelede nasıl yardımlaşacağımız konusunda da uzlaşıya vardık. Çünkü bölgede büyük değişimlerin yolda olduğu görülüyor. Bu yüzden daha fazla işbirliği ve yakınlaşmaya ihtiyaç var.

“Barış süreci de Türkiye’de çok önemli bir konu. Fakat halen daha fazla zamana gerek duyuluyor. Umutsuz değiliz, girişimlerimizi de sürdüreceğiz ancak maalesef geride kalan sürede çok olumsuz olaylar yaşandı. Umuyoruz ki bir gün barış süreci yeniden başlar.

“Bir diğer konu, Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Gülen Cemaati’ne bağlı okullar idi. Bu sorunu, öğrencilerimizin zarar görmeyeceği şekilde nasıl çözebileceğimiz konusunda uzlaştık.”

Bugün Türkiye’ye ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in yaptığı ziyaret ve yine sabah saatlerinde Türk ordusu destekli ÖSO kuvvetlerinin Cerablus’a dönük başlattığı operasyonun bir gün öncesinde Barzani’nin Türkiye’ye gelmesi ve Ankara ile anlaştıklarına dair mesajlar vermesi dikkatleri çekiyor.