Banka yöneticileri AKP'ye arka çıktı

Dün Başbakan Binali Yıldırım, banka yöneticileriyle başbakanlık ofisinde 4.5 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi.

Banka yöneticileri AKP'ye arka çıktı

Dün Başbakan Binali Yıldırım, banka yöneticileriyle başbakanlık ofisinde 4.5 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Yıldırım, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın başkanlığında banka yöneticileri heyetini dün akşam Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Aralarında Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Yapı ve Kredi Bankası Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın ve Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin bulunduğu toplantıya bankalar geniş bir katılım gösterdi.

AKP politikalarını övme yarışı

Banka yöneticileri, beklendiği gibi AKP’yi övme ve destek yarışına girdiler.

Bankacılar, küresel ekonomide büyümenin yavaşlamasına ve ticaret hacminin daralmasına rağmen Türkiye’nin kalkınmasını sürdürdüğünü, bunda istikrarı ve büyümeyi gözeten ekonomi politikası yaklaşımının önemli rol oynadığına dikkati çeken banka yöneticileri, büyümenin hızlandırılmasına daha fazla katkı sağlamak için sorumluluklarının bilincinde olarak çalışmaya devam edeceklerini belirttiler.

Bankacılık sektörünün büyümeye daha fazla destek olması için sektörün işleyişini ilgilendiren düzenlemeler yapılmasını beklediklerini aktaran banka yöneticileri, bu konudaki değişiklik önerilerini, iletişimin her zamankinden daha önemli olduğu hususuna da işaret ederek Yıldırım’a sundular.

“Hükümetimiz gerekli olan ne varsa yapıyor”

Talepleri ve önerileri dinleyen Başbakan Yıldırım, “Hükümetimiz, ülkemiz için doğru olan, gerekli olan ne varsa yapıyor, yapmaya devam edecektir merak etmeyin. Siz, ülkemizin geleceğine inanmaya, yatırım yapmaya, yatırım yapanları finanse etmeye devam edin, ekonomiyi daha canlı tutun.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Türkiye ekonomisinin güçlü, makro dengelerin sağlam, siyasi istikrarın kalıcı ve bankacılık sektörünün sağlıklı olduğunu belirterek, hain darbe girişimi sonrasında piyasaların kısa sürede toparlanması konusunda gerekli hassasiyeti ve çabayı gösteren bankacılık sektörüne teşekkür etti.

Türkiye’nin hak etmediği çok yönlü emelleri olan negatif bir algı operasyonunun tersine çevrilmesinde ülkesini ve milletini seven herkese sorumluluk ve görev düştüğünü, beklentileri iyileştirmenin en etkin yolunun korkuyu korkutmak olduğunu dile getiren Yıldırım, kesintisiz ve daha yüksek hızda büyümenin gerekliliğini vurguladı.

“Memleketin finans kesimine şimdi daha fazla ihtiyacı var”

Büyüme ve kalkınmanın artarak sürdürülmesi için konuya taraf her kesim ve sektör ile iletişimin esas olduğu gerçeğinden hareketle bankacılık sektörüne de çok önemli görevler düştüğünü anlatan Yıldırım, “Memleketin bankalara ve finans kesimine şimdi daha fazla ihtiyacı var. Bankaların büyümesinin ve sağlıklı çalışmasının ön şartı da ekonominin büyümesidir. Üretimi, yatırımı, ihracatı, istihdamı kısaca kalkınmayı desteklemek amacıyla başta KOBİ’ler ve esnaf olmak üzere müşterilerinize destek olun, finansman imkanlarına ulaşmalarına yardımcı olun, çarşı pazara yakın durun, teminatlandırmada makul davranın, kredi vermeye, ekonomik faaliyeti desteklemeye devam edin.” diye konuştu.

“Ekonomiyi canlı tutun”

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

“Bankalar büyümeye daha fazla katkı sağlayacak. Bankalara daha güçlü büyümenin gerekliliğinden bahsedildi. Bankaların müşterilerini desteklemeleri gerekiyor. Bankacılar, sektörün işleyişini ilgilendiren düzenlemelerde yapılmasını bekledikleri değişiklik önerilerini iletişimin her zamankinden daha önemli olduğuna da işaret ederek Başbakan’a sundular. Başbakan ise ‘Hükümet gerekenleri yapmaya devam edecek, siz de yatırım yapmaya, yatırım yapanları finanse etmeye devam edin, ekonomiyi canlı tutun’ mesajı verdi.”