Bangladeş'te Cemaat-i İslâmi liderlerinden Mir Kasım Ali idam edildi

Bangladeş'te Cemaat-i İslâmi liderlerinden Mir Kasım Ali idam edildi

Bangladeş'te Cemaat-i İslâmi liderlerinden Mir Kasım Ali idam edildi

Bangladeş’te hükümetin kurduğu Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesince, 1971’deki bağımsızlık savaşı sırasında yaşanan olaylardan sorumlu tutulan Cemaat-i İslâmi Partisi Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Mir Kasım Ali idam edildi.

Kashimpur Cezaevinden sorumlu Başkomiser Proshanto Kumar Banik, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ali’nin ailesiyle görüştükten sonra yerel saatle 22.30’da idam edildiğini söyledi.

Yüksek Mahkeme, Mir Kasım Ali hakkındaki idam kararını 30 Ağustos’ta onamış, iç hukuk yolları tükenen Ali’nin af için devlet başkanına başvurmayı reddettiği cuma günü açıklanmıştı.

Bangladeşli örgüt Cemaat-i İslâmi, milyonlarca sivili öldürmesi, çok sayıda savaş suçu işlemesiyle biliniyor.

Mir Kasım Ali Cemaat-i İslâmi’den idam edilen beşinci kişi 

Geçtiğimiz Mayıs ayında da Cemaat-i İslâmi’nin liderlerinden Motiur Rahman Nizami de, 1971’deki bağımsızlık savaşı sırasında işlediği suçlar nedeniyle idam edilmişti. Nizami, soykırım, tecavüz ve işkence suçlarından mahkûm olmuştu.

Nizami, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’nın, Pakistan’a karşı gerçekleştirilen bağımsızlık savaşı sırasında yaşanan savaş suçlarıyla ilgili bir savaş suçları mahkemesini hayat geçirmesi ardından idam edilen dördüncü Cemaat-i İslâmi lideri olmuştu.

Cemaat-i İslâmi milyonlarca kişinin ölümünden sorumlu

Bangladeş’in 1971 yılında Pakistan’dan bağımsızlık savaşı sırasında Batı Pakistan ordusu ile bağımsızlık isteyen Doğu Pakistanlılar arasında iç savaş çıkmıştı. Bu savaş sırasında yaklaşık 10 milyon Doğu Pakistanlı’nın iç savaştan kaçıp Hindistan’a göç ettiği tahmin ediliyor.

Savaşta ölenlerin sayısına dair net bir rakam yok ama Bangladeş, ölü sayısının 3 milyon olduğunu, bağımsız araştırmacılar ise 500 bine yakın olduğunu söylüyor. Cemaat-i İslâmi gerek iç savaş sırasında Pakistan ordusunun yanında saf tutmasıyla yaptığı katliamlarla, sonrasında da Bangladeş’teki laik kesimlere dönük katliamlarıyla hatırlanıyor.