Bakan Şimşek Rusya ile krizinden etkilenilmeyeceğine inanmak istiyor

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, katıldığı toplantıda yaptığı açıklamalarla, Türkiye'nin Rusya ile yaşanan krizden etkilenmeyeceğine inanmak istediğini gösterdi.

Bakan Şimşek Rusya ile krizinden etkilenilmeyeceğine inanmak istiyor

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın Washington Ofisi (SETA-DC) tarafından düzenlenen “Insight Turkey: 5. Yıllık Konferansı – Türkiye’nin Dış Politikası” başlıklı programda konuştu.

“Biz yeni pazarlar buluruz ama Rusya yeni satıcılar bulamaz”

Şimşek, Rusya yaptırımların Türkiye’ye etkisini, “Rusya ile yaşanan çekişmenin sonucunda iki ülke ticaret hacminde yaklaşık 3,1 milyar dolarlık düşüş olabilir. Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılası bu yıl 700-800 milyar dolara yakın. Dolayısıyla 3,1 milyar dolar, gayrisafi yurt içi hasılaya göre oldukça küçük.” şeklinde değerlendirdi.

Daha öncesinde de konuyla ilgili açıklama yapan Şimşek, “Zaten Rusya’daki ekonomik sıkıntılardan dolayı, emtia fiyatlarının çökmesi ve ekonomik daralma nedeniyle Rusya ile ticari ilişkilerde bir düşüş trendi var, bu trend devam etti.” demişti.

Yeni pazarlar için çalışmalara başlanıldığını belirten Şimşek, Rusya’ya satılan ürünlerin diğer ülkelere de rahatlıkla satılabileceğini ancak Rusya’nın boşalan talebi doldurmasının zor olacağını söyledi.

Rusya da ekonomiyi teğet geçecek mi?

Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan gerginlikten itibaren Rusya’nın uygulayacağı yaptırımların etkisinin çok olmayacağı yönündeki açıklamalar devam ediyor. Ancak verilere bakıldığından Rusya, Türkiye’nin yedinci büyük ihracat pazarı. Rusya’nın Avrupa’ya uyguladığı ambargodan sonra Türkiye, 2014’te Rus pazarındaki payını yüzde 19 oranında artırmıştı.

Tarım ürünlerinin iç pazara ve diğer ülkelere yönlendirildiğini ve iç pazara yönlendirilen ürünlerin enflasyon üzerinde olumlu etkiler yaratabileceği açıklanmıştı. Arz fazlası nedeniyle söz konusu ürünlerin fiyatında düşüş yaşansa da fiyatlar çiftçiye bu şekilde yansımıyor. Üreticiden satın alınan fiyatın çok düşük olduğu ve aracılar arasında rantın paylaşıldığı bilinen bir durum. Rusya’ya ihraç edilen yaş sebze meyve fiyatlarının düşmesi hükümeti etkilemeyecek olsa da durum üretici açısından öyle görünmüyor.

Turizm sektörünün de bu yaptırımlardan ciddi oranda etkileneceği ve yüzde 25’e varan fiyat artışları tahmin ediliyor. Uçak krizinin ardından Rus şirketler Türkiye’ye olan paket tur satışlarını durdurmuşlardı. Aynı zamanda uçak seferlerinin iptaliyle devam eden sürecin toplamda 2016 enflasyonunu arttırıcı yönde etkisi olacağı düşünülüyor.