Bakan halka savaş açtı: HES'lerden geri adım atmayacağız

Türkiye'nin kaynaklarını sermayeye yağmalatmaktan geri durmayacaklarını hiç çekinmeden söyleyen Eroğlu, "HES'lerden geri adım atmayacağız" dedi.

Bakan halka savaş açtı: HES'lerden geri adım atmayacağız

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, incelemelerde bulunmak üzere gittiği Ordu’da adeta halka savaş açtı. Türkiye’nin kaynaklarını sermayeye yağmalatmaktan geri durmayacaklarını hiç çekinmeden söyleyen Eroğlu, “HES’lerden geri adım atmayacağız” dedi.

Hidroelektrik santrallerinin (HES) yapıldığı bölgelerdeki insanların su kaynaklarının ve o coğrafyaların doğal yapısı korunmasına ilişkin ağzından tek bir sözcük çıkmayan Eroğlu, çevreyi tahrip etmediklerini can suyu bırakarak, dereleri kurutmadan bunları yaptıklarını iddia etti.

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki HES çalışmaları hakkında konuşan Bakan Eroğlu, başta HES olmak üzere diğer üretime yönelik çalışmalara yöredeki vatandaşların değil dışarıdan gelenlerin karşı çıktığını iddia ederek bilindik propaganda yalanlarını da sürdürmeyi ihmal etmedi.

Eroğlu'nun dışarıdan gelenler dediği Trabzon'da HES'lere karşı çıkanlar

Eroğlu’nun dışarıdan gelenler dediği Trabzon’da HES’lere karşı çıkanlar

Bakan Eroğlu, şöyle konuştu: “HES’lere karşı çıkanlar vardı. En son Trabzon’da Solaklı Vadisi’ne karşı çıkanlar vardı. ‘Solaklı Vadisi bitecek, suyumuz kuruyacak, çay bahçeleri ölecek’ diye böyle iddialar vardı. Ama şimdi gidin Solaklı Vadisi’ne bakın, muhteşem bir vadi oldu. HES’lerden önce resimler var, HES’lerden sonra resimler var. Şimdi tabi tabiatı da koruyacağız ama elektriğimizi de üreteceğiz. Daha geçen ay Sayın Cumhurbaşkanımız 99 tane HES ve barajın açılışını yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımızın açtığı o tesisler, ta Artvin’den başlıyor, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop’a kadar bütün bölgenin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Hem temiz, hem yenilenebilir, başka ülkeye ihtiyaç duymadan bu enerjiyi sağlıyor. HES’ler elektriğin sigortasıdır. Tabiatı da tahrip etmeden can suyu bırakarak, dereleri kurutmadan bunları yapıyoruz, yapacağız. Bunu yaparken tabi vatandaşların görüşlerini de dikkate alıyoruz. Vatandaş istemiyorsa bizde ona göre hareket ediyoruz ama şuna dikkat çekmek istiyorum. O bölge insanı istiyor fakat dışarıdan gelen bir ekip var sürekli organize olup dolaşıyor, onlar istemiyor. Biz ülkenin menfaati için vatandaşın görüşü istikametinde, ama orada doğanların, görüşlerinden istifade ediyoruz. Onlara hizmet için yapıyoruz bunları.”

Rize'deki Salarha Deresi'nin önceki ve sonraki halleri

Rize’deki Salarha Deresi çevresinin önceki ve sonraki halleri

Bakan Eroğlu, Artvin-Cerattepe’deki altın madeni çalışmalarının da durdurulduğunu söylerken, “Tekrar gündeme taşımak istemiyorum ama Sayın Başbakanımız, bütün siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve milletvekilleri toplandık, hukuki süreç tamamlanıncaya kadar faaliyet şimdilik durdu. Mahkemeler ne karar verirse ona göre hareket edilecek” diye konuştu.