Bakan Çavuşoğlu'ndan Suriye için 'üçlü mekanizma' açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye krizine ilişkin, 'üçlü mekanizma' açıklaması yaptı.

Bakan Çavuşoğlu'ndan Suriye için 'üçlü mekanizma' açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye krizine ilişkin olarak, “Rusya ile üçlü bir mekanizma kuruyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, “Bu akşam St. Petersburg’a gidiyorlar. Mit Müsteşarımızla beraber bizim bakanlıktan ve Silahlı Kuvvetlerden bir askerimiz gidecek. Daha sonra bunu daha üst düzey, dışişleri bakanlarının da katıldığı düzeyde gerçekleştireceğiz” dedi.

AA‘ya konuşan Çavuşoğlu, Rusya ziyaretinin dönüşünde ikili ülke arasında varılan anlaşmalar ve projelere ilişkin açıklamalar yaptı. “Türkiye ile Rusya Soğuk Savaş’ta bile ilişkilerini belli bir seviyede tuttu” diyen Çavuşoğlu, “AB’ye ya bizimle ol ya da Rusya’yla ol deme imkânı da vermedik, dengeli götürdük. Bundan sonra da Rusya ile olan ilişkilerimizi normalleştireceğiz. Yeni bir yol haritası düzenledik. Rusya ile ilişkilerimiz daha iyi noktaya gelecek. Alınan kararlar var. Biz Rusya’ya karşı herhangi bir adım atmadık, sabırlı olduk. İstemediğimiz bir hadiseydi, haklı olduğumuz halde bunu koz olarak kullanmadık” diye konuştu.

‘En kısa sürede Türk Akımı çalışmalarına başlanacak’

“İş adamlarımıza yönelik kısıtlamalar kaldırılıyor. Charter seferlerin başlaması için çalışmalar da sürüyor” diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İki ülke de uzmanlarını yolladı. Onla ilgili bir sıkıntı da şu anda görünmüyor. Yatırımlar konusunda birlikte çalışma konusu var. Türkiye ile Rusya arasında önemli projeler var. Akkuyu Nükleer projesi ve Türk Akımı gibi iki önemli proje var. Akkuyu projesinde çalışmaları hızlandıracağız. Türk Akımı konusunda daha önce fizibilite çalışmaları için izin vermiştik. Güney Akımı için hazırlanan ÇED raporunu kabul edeceğimizi bildirdik. En kısa sürede Türk Akımı çalışmalarına başlanacak.”

‘Üçlü mekanizma kuracağız’

“Suriye konusunda daha önce aramızda değişik mekanizmalar vardı. Askerler arasında dışişleri bakanlıkları arasında ve istihbaratta. Ve şimdi üçlü bir mekanizma kuruyoruz. Bu akşam St. Petersburg’a gidiyorlar. MİT Müsteşarımızla beraber bizim bakanlıktan ve Silahlı Kuvvetlerden bir askerimiz gidecek. Daha sonra bunu daha üst düzey, dışişleri bakanlarının da katıldığı düzeyde gerçekleştireceğiz.”