Çavuşoğlu'ndan AB'ye: Vereceğin bir vize, sanki üye yapıyorsun

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB'nin vizesiz seyahat konusunda Türkiye'ye haksızlık yaptığını öne sürerek "Vereceğin bir vize. Sanki üye yapıyormuş gibi" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'ndan AB'ye: Vereceğin bir vize, sanki üye yapıyorsun

Viyana’da düzenlenen Libya konulu Dışişleri Bakanları toplantısından sonra Türk sivil toplum örgütleri ve iş adamlarıyla akşam yemeğinde bir araya gelen Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, AB’nin vize serbestisi konusunda yaptığı dayatmaları kabul etmeyeceklerini dile getirdi. Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Vereceğin bir vize, sanki üye yapıyorsun”

AB’nin vize serbestisi konusunda yaptığı dayatmaları kabul etmeyeceklerini dile getiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“PKK ile, terör örgütü ile, DAEŞ ile mücadele ettiğimiz bir ortamda bize ‘terör yasası değiştireceksiniz aksi takdirde vize serbestisini gerçekleştirmeyiz’ demek teröre destek vermektir. Biz de buna pabuç bırakmayız. Altını çizerek söylüyorum. Böyle bir dayatmaya karşı biz kesinlikle boyun eğmeyiz.”
Bazı AB üyelerinin, kriterleri yerine getirmeden üye yapıldığını ifade eden Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Siz, Türkiye’ye üyelik mi veriyorsunuz? Zaten bunu engelliyorsunuz. Vereceğiniz Shengen vizesiz seyahat. Bu zaten bizim vatandaşlarımızın en doğal hakkıdır. AB, aday ülkelere, müzakereleri başlamayan ülkelere vizesiz seyahat hakkı verdin. Müzakere eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hakkı değil mi bu? Dolayısıyla bir lütufta mı bulunuyorsunuz? Bir başa kakar gibi. ‘Bunu söyleyince bizi tehdit mi ediyorsunuz’ diyorlar. Yok sadece doğruları söylüyoruz. Samimi bir şekilde doğruları söylüyorum. Vereceğin bir vize. Sanki üye yapıyormuş gibi, (kesinlikle o olmadan bu olmaz.)”

“Herkes sözünde duracak”

Türkiyesiz AB’nin küresel güç olmayacağını ve ekonomik sorunlarını çözemeyeceğini ifade eden Çavuşoğlu, “AB ile vize konusunu aklıselim bir şekilde oturup konuşacağız, yol haritasını belirlememiz lazım. Herkes sözünde duracak” dedi.