Azerbaycan-Ermenistan krizi: Rusya çözüm için devrede

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, resmi temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü.

Azerbaycan-Ermenistan krizi: Rusya çözüm için devrede

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, resmi temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

İkili ve heyetler arası görüşme gerçekleştiren Medvedev ve Aliyev, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Aliyev, “Azerbaycan ateşkese uyuyor. Ermenistan’ın da ateşkese uyacağını ümit ediyoruz. Sorunun barış yoluyla çözümünden yanayız ve müzakere sürecini devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

Medvedev ise, şunları söyledi: “Sorunun barış ve müzakere yolu dışında farklı bir çözüm yolu yok. Bu nedenle elde edilen son ateşkesi destekliyoruz. Tarafların tutumu birbirine yaklaşmalı ve tavizler aranmalıdır. Hiçbir çatışma tarafların birinin zaferiyle sonuçlanmaz ve her zaman çatışmayı sona erdirmek ve barışı tesis etmek için zor tavizler verilir.”

Dağlık Karabağ’da Azeri ve Ermeni güçleri arasındaki yoğun çatışmaların başlamasından yaklaşık bir hafta sonra, barış için ümit verici bir adım atıldı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu Dışişleri Bakanları Konseyi’nin toplantısına Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile Ermeni mevkidaşı Edward Nalbandyan da katıldı. İki bakanın tokalaştığı an kameralara yansıdı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise tarafların, çatışma bölgesinde kalan asker cesetlerinin alınması konusunda anlaştığı belirtildi. Açıklamada, çalışmaya AGİT Bakü Ofisi ve Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün aracılık edeceği bildirildi.