VİDEO | AYM Başkanı Zühtü Arslan'dan Erdoğan'a cevap: AYM kararları herkesi ve her kurumu bağlar

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a cevap verdi.

VİDEO | AYM Başkanı Zühtü Arslan'dan Erdoğan'a cevap: AYM kararları herkesi ve her kurumu bağlar

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan “AYM’ye Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Konferansı”nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a cevap verdi.

Arslan, konuşmasında, “Her türlü eleştiriye saygı duyuyoruz. Ama eleştirinin ötesinde hayali diyaloglar üreterek sanki talimatla karar veriyormuşuz gibi gösteren iftiraları kınıyor reddediyorum. Verdiğimiz kararlara göre varlığımızı hatırlayanlar değişse de biz hep buradaydık ve burada olmaya da devam edeceğiz. Kınayanın kınaması da övenin övgüsü de AYM’yi etkilemez. Ne övgüler ne de yalan ve uydurma haberler yoluyla yapılan karalama faaliyetleri üyelerimizin vicdanlara ve yasalara göre hareket kararlılığını asla değiştirmeyecektir. Biz işimizi yapıyoruz.” dedi.

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tahliyesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, AYM’nin kararına tepki göstermiş, “Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymuyorum, saygı da duymuyorum” sözlerine karşı konu hakkında açıklamalarda bulunan AYM Başkanı Zühtü Arslan, “Bireysel başvuruda Anayasa Mahkemesi bir temyiz mercii olarak görev yapmıyor. Bozma ya da onama gibi karar vermediği gibi mahkemelerin yerine geçerek de bir karar vermiyor. Anayasa Mahkemesi tutuklamaya ilişkin bir kararın başvurucunun bazı anayasa ihlaline yol açtığını tespit ettiğinde bu durum başvurucunun itham edildiği suçu işleyip işlemediğine dair bir karar verdiği anlamına gelmiyor.” ifadelerini kullandı.

https://youtu.be/U-4GA__KMpQ

“Hukuk kuralları yönetilenler kadar yönetenleri de bağlar”

Arslan, “Bugün Anayasamızın ikinci maddesinde insan hakları, demokrasi ve hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti’nin değiştirilemez nitelikleri arasında sayılmıştır. Anayasa Mahkemesi kararlılığından da hareketle hukuk devleti halkın yönetimin öznesi olduğu, siyasi iktidarın temel hak ve hürriyetleri korumak amacıyla sınırlandırıldığı, hukuk kurallarının yönetilenler kadar yönetenleri de bağladığı devlet olarak tanımlanabilir” şeklinde konuştu.

Arslan, 11 Eylül saldırılarından sonra tüm dünyada, güvenlikçi politikalar üzerinden yasal değişiklikler yapıldığını söylerken “Türkiye’de 2001’den başlayarak, 2004, 2010 değişiklikleri bunun devamı niteliğindedir tersine bir eğilim söz konusudur. Özgürlüklerin alanlarını olabildiğince genişleten bir eğilim söz konusudur. Eminim ileride tarihçiler, hukukçular bu eğilimi çalışacaklardır.” dedi.

“AYM’nin verdiği kararlar herkesi ve her kurumu bağlamaktadır” 

Arslan, sözlerini, “Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bireysel başvuru kararları üzerine bir takım değerlendirmeler yapılmakta, tartışmalar yaşanmakta. Türkiye’de tartışılan hemen her siyasi mesele er ya da geç yargısal bir meseleye dönüşmekte, er ya da geç bireysel başvuru yoluyla AYM’nın önüne gelmektedir. Bu kararlardan bazıları oldukça yoğun tartışmalara neden olmaktadır. Mahkeme kararları eleştirebilir dahası eleştirilmelidir. Aksi takdirde hukuk gelişemez. Biz de bu nedenle her eleştiriye saygı duyuyoruz ancak eleştirinin ötesinde tamamen hayali diyaloglar üreterek mahkememizi talimatla karar veriyormuş gibi gösteren şahsıma ve üyelerimize yönelik tamamen yalan ve iftira niteliğindeki haber ver yorumları da reddediyorum. Verdiğimiz kararları bazıları beğeniyor bazıları beğenmiyor. Dahası bugün alkışlayanlar yarın lanetleyebiliyor. Hatta bazen aynı kişiler verilen kararlardan bir kısmını alkışlıyor ancak aradan bir gün geçmeden aynı hakimlerin verdiği kararlar içinde ‘skandal’ diyor. Kısacası Ankara’daki varlığımızı hatırlayanlar kararlara göre değişebiliyor. Verdiğimiz kararlara göre varlığımızı hatırlayanlar değişse de biz hep buradaydık. Burada olmaya devam edeceğiz.” diye tamamladı.