AYM Başkanı Arslan: Yargı bağımsız olmalı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, mahkemenin 54. kuruluş yılı töreninde konuştu.

AYM Başkanı Arslan: Yargı bağımsız olmalı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, mahkemenin 54. kuruluş yılı töreninde konuştu. Sık sık hukukun üstünlüğüne değinen Arslan, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvurulardan ve bu başvurularla ilgili çalışmalardan, terör ve ifade özgürlüğünden bahsetti; ”Teröre teşvik eden ifadeler, ifade özgürlüğü altında değildir” dedi.

Arslan’ın konuşmasından satır başları şöyle;
“Devletin varlık nedeni adaleti tesis etmektir”
Devletin varlık nedeni adaleti tesis ederek insanı yaşatmaktır. Diğer yandan insanın hak ve hürriyetlerini güven içinde kullanarak yaşamını sürdürebilmesi devletin varlığını gerekli kılmaktadır.
Bir devlete sahip olmanın temel hakları kullanma bakımından ne derece önemli olduğu, bölgemizdeki çatışmanın sonucu olan mülteci sorunu dikkate alındığında çok daha iyi anlaşılacaktır.
“Sayın Cumhurbaşkanım..”
Sayın Cumhurbaşkanım, adalet temelinde insanı ve devleti yaşatma gücümüz demokratik toplumlarının ortak amacı haline gelmiştir. Anayasa Mahkemeleri de bu amacı gerçekleştirmek üzere varlık kazanan kurumlardan biridir. Bugün demokratik ülkelerin çok büyük bir kısmında kanunların uygunluğunu denetleyen Anayasa Mahkemeleri bulunmaktadır.
Diğer yandan, bireylerin anayasal haklarının ihlal edildiği iddiasıyla doğrudan Anayasa Mahkemelerini sağlayan bireysel başvuru gittikçe yaygınlaşarak bu mahkemelerin bir parçası haline gelmiştir.
“Hukuk devleti nitelendirmesi tarafsız savcı ve hakimlere bağlıdır”
Rejimlerin hukuk devleti olarak nitelendirilmesi de tarafsız savcı ve hakimlere bağlıdır. Anayasa mahkemesi insan haklarının ve özgürlüklerinin başlıca nitelediği yargı bağımsızlığını korumak içindir. Hukuk devletinin tam olarak tesisi için yargı yetkisini kullanan hakimin de bizatihi erdemli olması gerekir.
“Hukuk devleti için yargı bağımsız olmalı”
Hukukun üstünlüğünün sağlanması bir ülkenin geleceğinin teminatıdır. Hukuk devleti insan haklarına dayanan, hak ve özgürlükleri güçlendiren, anayasaya aykırı durumlardan kaçınan, yargı denetimine açık olan devlettir.
Hukuk devleti için yargı bağımsız olmalı, hakim de adil olmalı.
Toplumun kronikleşmiş ve bir açıdan siyasallaşmış sorunlarının da bireysel başvuru yoluyla yargımızın önüne taşındığını görmekteyiz. Mahkeme ülke gündemini uzun süre meşgul eden başörtüsü, evli kadının soyadı, usulsüz telefon dinlemeleri ve basına sızdırılması, gizli tanıklık ve internet haberciliği gibi pek çok konuda karar vermiştir.
“Teröre teşvik eden ifadeler, ifade özgürlüğü altında değildir”
Ülkemizin yıllarca mücadele ettiği terörle ifade özgürlüğüne değinmek istiyorum. 100’den fazla insanımızı kaybettiğimiz Ankara Garı saldırısı sonrası bir konferansa katılmıştım. İfade özgürlüğü demokrasilerde en yakıcı konuları bile tartışma ve konuşma imkanı sağlamaktadır. Teröre ve şiddete teşvik eden ifadeler ifade özgürlüğü altında değildir.