Aybar anılacak

Türkiye sol tarihinde önemli bir yeri olan Mehmet Ali Aybar ölümünün 21.yılında mezarı başında anılacak.

Aybar anılacak

Türkiye sol tarihinde önemli bir yeri olan siyasetçi Mehmet Ali Aybar ölümünün 21. yılında Aşiyan’da bulunan mezarlığı başında sevenleri tarafından anılacak. Anmaya çeşitli sol gruplar, siyasi partiler ve ailesi katılacak.

Aybar 60’lı yıllarda Türiye İşçi Partisi’nin Genel Başkanlığı’nı yürütmüş ve 1965 seçimlerinin ardından meclise 15 milletvekilliğiyle giren Türkiye İşçi Partisi’nin İstanbul Milletvekilliğini yapmıştı. Aybar 1969 seçimlerinde de TİP’in seçilen iki milletvekilinden biri olmuştu.

Türkiye siyasi tarihinde önemli bir yeri olan Aybar, 1940’lı yıllarda önce gazetecilik faaliyetiyle tanındı. İkinci Dünya Savaşı sırasında yazdığı yazılarla sivrilen, daha sonra da düzen karşıtı yazılarına devam eden Aybar, bu dönemde pek çok kez hapis cezası aldı.

Türkiye İşçi Partisi’nin 1961 yılında kurulmasının ardından kurucular tarafından Parti’ye davet edilen Aybar, 1962 yılında Parti’nin Genel Başkanı oldu. Özellikle 1965 seçimleri sonrası sıyrılan ve “Türkiye özgü sosyalizm” türü fikirleriyle tanınan Aybar, 1971 yılında Parti’den istifa etti.

12 Mart sonrası Sosyalist Devrim Partisi’ni kuran Aybar, 12 Eylül sonrası da farklı sol yapılar içinde yer aldı.