Avukatlardan KHK protestosu: 'Vefat eden' yargı için karanfil bıraktılar

Antep'te avukatlar, son yürürlüğe giren KHK'leri adliye önünde çarpıcı bir eylemle protesto etti.

Avukatlardan KHK protestosu: 'Vefat eden' yargı için karanfil bıraktılar

Gaziantep’te Baro üyesi avukatlar, son yürürlüğe giren KHK’lerle avukat haklarının sınırlanmasını ve OHAL hukuksuzluklarını adliye önünde yürüyüş yaparak protesto ettiler.

OHAL kapsamında Kanun Hükmündeki Kararnamelerle yürütülen uygulamalara tepki gösteren avukatlar, adliyedeki süs havuzuna da ‘adaletin vefatı’nı simgelemek amacıyla taziye ziyaretinde bulunarak karanfil bıraktı.

Avukatlardan Önder Alkurt, savunma hakkı elinden alınan herkes için tepki gösterdiklerini belirterek, şöyle dedi:
“Bugün ülkede adaletin yok sayıldığı, hukukun yok sayıldığı özellikle savunma mesleğinin yok sayıldığı bir yas ilan ettik kendi arkadaşlarımızla. Savunmanın olmadığı bir hukuk sisteminde, adaletin olmayacağını, hukukun olmayacağını, olamayacağını anlatmaya çalıştık. Bu noktada sessiz bir eylem olup kendi meslektaşlarımızla yas ilan ettiğimiz için adliyenin bahçesine karanfil bırakarak tepkimizi ortaya koymaya çalıştık. Bu tepki niye? Bu tepki; bizim için, halk için, ülke için, dün Cumhuriyet Gazetesi’nin 15 yazarının gözaltına alınması için, ulusal anlamda bütün halklar için yapıldı. Avukatın olmadığı, hukukun olmadığı ve daha da kötü bir ülke olma aşamasındayız. Biz ne mutlu ki ülkede avukatlar var diyoruz. Ama siyasal iktidar, savunmanın en temel hakkını elinden almaya çalışmaktadır.”

“Yargı öldü, taziyeye geldik”

Avukat Deniz Kurtoğlu ise, fiilen yok sayılan avukatlık mesleğinin son kararname ile resmiyette de yok edildiğini savunarak, şunları söyledi:
“676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile fiilen yok sayılan avukatlık mesleği artık resmiyette de yok edilmiştir. Özellikle Gaziantep Valiliği’nin almış olduğu son yasaklarla birlikte, vatandaşların hak arama özgürlüğü, eylem yapma özgürlüğü tamamen hiçe sayılmıştır. Biz şunun bilincindeyiz; savunma mesleği, yargının üç sac ayağından birisidir. Savunmanın olmadığı bir yargılama sisteminden bahsedilemez. Yargı yok olmuştu, vefat etmiştir, ölmüştür. Biz de tüm bunlara tepki olsun, halkın duygularına tercüman olsun diye taziye ziyaretinde bulunduk. Bu taziyenin yaşanmasına sebep olanlar utansın diyoruz. Neden Gaziantep Adliyesi, sonuçta taziye evi burası dedik. Halkın kendisini ifade edebilmesi adına avukat olarak sözcülüğünü yapmaya çalıştık.” (DHA)