Avrupa'nın cihatçılar gerçeği

Uluslararası Terörizmle Mücadele Merkezi için yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, Avrupa'dan Irak ve Suriye'ye giden cihatçı sayılarının yüksek olduğu görülüyor.

Avrupa'nın cihatçılar gerçeği

Lahey’de bulunan Uluslararası Terörizmle Mücadele Merkezi için yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, Suriye’deki yabancı teröristlerin çoğunluğunun aralarında Fransız, Alman ve İngilizlerin bulunduğu Avrupa ülkelerden olduğunu gösteriyor. Ancak bu arada sahip olduğu nüfusa oranla en fazla pay Belçika’ya ait.

Geçen 18 ay zarfında Paris ve Brüksel’de gerçekleştirilen terör saldırının asıl sorumlularının Suriye’nin savaş bölgelerinden Avrupa’ya geri dönüş yapanlar olduğu ifade edilirken, geçen ay Avrupa’da gerçekleştirilen son intihar saldırısında el-Bakravi kardeşlerin üzerlerindeki bomba düzeneklerini Brüksel havaalanında ve metro istasyonunda patlatmaları sonucu 35 kişi hayatını kaybetmişti.

Lahey’de bulunan Uluslararası Terörizmle Mücadele Merkezi için yapılan bu araştırma, Avrupa Birliği’ne üye ülke vatandaşlarının Irak ve Suriye’deki cihatçı terörist grupların terör eylemlerinde önemli rolleri olduğunu gösteriyor.

Araştırmada, toplamda 4 bin 294 kişiden fazla Avrupalının savaşmak üzere Suriye’ye gittiği söylenirken bu rakamın yüzde 30’u Avrupa ülkelerine geri döndüğü ve yüzde 14’ünün ise öldürüldüğü ifade edildi.

Araştırmada, gidenlerin yaklaşık yüzde 17’sini kadınların oluşturduğu ve yüzde 32’sinin de Müslüman olduğu ifade edilirken bu kişilerin çoğunun Avrupa şehirlerinden veya büyük şehirlerin etrafındaki bölgelerde yaşadıkları belirlendi.

Teröristlerin sayısı hakkında Avrupa ülkeleri arasında büyük görüş ayrılıkları bulunuyor. Öyle ki, Belçika nüfusunun her bir milyonundan 41’inin terörist olarak Suriye ve Irak’a gittiği söyleniyor.

Raporda çarpıcı bir değerlendirmeninde, cihatçı teröristlerin Avrupa’daki durumu açısından yapıldığı görülüyor. Raporda Belçika’nın, Irak ve Suriye’ye yabancı terörist ithal eden ülkelerin başında yer aldığı, ayrıca gidenlerin yüzde 18’inin de ülkelerine geri döndüklerini, Danimarka’da bu rakamın yüzde 50 olduğu söyleniyor. Belçika’dan sonra Ortadoğu’ya yabancı terörist ithal eden ülkelerin başında ise Avusturya ve İsveç geliyor.

Raporda, genel istatistik ölçülerine göre Ortadoğu’ya terör ithal etmede, IŞİD ve diğer terör örgütlerine katılımda en yüksek sayının Fransa’ya ait olduğu ifade ediliyor. Şu ana kadar 900’den fazla Fransa vatandaşının terör örgütlerine katıldığı tespiti de yine raporda yer alıyor.