Atina’da PAME önderliğinde protesto

Atina’da dün yüzlerce emekli ve işçinin düzenlediği yürüyüşte Çipras Hükümeti’nin emeklilik reformu önerisini geri çekmesi istendi. Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos borçlar ve emeklilik reformunu görüşmek üzere geçtiğimiz hafta Berlin, Paris, Amsterdam, Roma, Lizbon, Helsinki ziyaretlerine başlamıştı. Hükümetin Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’nin talepleri doğrultusunda hazırladığı ve geçtiğimiz pazartesi günü bu kuruluşlara ve Eurogroup... View Article

Atina’da PAME önderliğinde protesto

Atina’da dün yüzlerce emekli ve işçinin düzenlediği yürüyüşte Çipras Hükümeti’nin emeklilik reformu önerisini geri çekmesi istendi.

Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos borçlar ve emeklilik reformunu görüşmek üzere geçtiğimiz hafta Berlin, Paris, Amsterdam, Roma, Lizbon, Helsinki ziyaretlerine başlamıştı.

Hükümetin Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’nin talepleri doğrultusunda hazırladığı ve geçtiğimiz pazartesi günü bu kuruluşlara ve Eurogroup göndermiş olduğu taslak reform tasarısına göre emekli maaşları ortalama yüzde 30 oranında kesintiye uğrayacak.

Çalışma Bakanlığı’nın hazırladığı pakette devlet güvencesindeki emekli maaşları yarı yarıya düşerken 384 Avro’ya kadar inerken, geri kalanlar ise maaş oranlarına ve sosyal güvenlik ödemelerine göre yeniden belirlenecek.  Yunanistan’daki ortalama emekli maaşı bugün 850 Avro.

“Emekliler dilenci haline getirildi”

Başbakanlık Binası önüne yürüyen PAME reform planını “emeklilik sistemine giyotin” olarak adlandırırken, eylemciler polisin gazlı ve sopalı saldırısıyla karşılaştı.

Bir emekli “Hükümet, daha adil ve daha az işsizliğin olduğu daha iyi bir toplum yaratacağı düşündürerek işçileri ve çiftçileri kandırdı. Emekliler dilenci haline getirildi” diyerek Çipras hükümetini eleştirdi.

Çipras Hükümeti’nin Kasım ayında onayladığı emeklilik tazminatlarına kesinti getiren yasa emeklilik yaşını yükselterek maaşlardan sağlık harcamalarına ayrılacak kesintileri arttırıyor.