Ateşkes ilanı yetmedi: Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmalar sürüyor

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Cuma gecesi başlayan çatışmalar, Bakü'nün tek taraflı ateşkes ilan etmesine rağmen dün de devam etti.

Ateşkes ilanı yetmedi: Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmalar sürüyor

Azerbaycan’ın sınırları içindeki sivil yerleşim bölgelerine Ermenistan’dan ateş açıldığını ileri sürmesiyle Cuma gecesi başlayan çatışmalar, Bakü’nün tek taraflı ateşkes ilan etmesine rağmen dün de devam etti.

Dağlık Karabağ’da Azeri ve Ermeni güçler arasında çatışma devam ederken taraflardan karşılıklı tehditler de geldi. Ermenistan çatışmaların ‘top yekün savaşa’ dönüşebileceğini söylerken, Azerbaycan ‘Dağlık Karabağ başkenti Hankendi’yi hedef alabiliriz’ dedi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan’ın durumu “gerginleştirmesiyle” yaşanan çatışmalarda üç askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. Saldırılarda bir sivil de hayatını kaybetti.

Ermeni güçlerinin Hocavend-Fuzuli yönünde Azerbaycan mevzilerine saldırı girişiminde bulunduğu, Azerbaycan askerlerinin de yanıt verdiği bildirildi. Bakanlık, Azerbaycan ordusunun sınır hattındaki Ermeni güçlerin komuta karargahını imha ettiğini, çok sayıda albay ve generalin hayatını kaybettiğini ileri sürdü. Açıklamada ayrıca, Ermeni güçlerinin silahlarını bırakarak geri çekildiği iddia edildi.

Hafta sonu Azerbaycan ordusu tarafından geri alınan mevzilerin de güçlendirildiği kaydedildi. Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, saldırıların durmaması halinde, ordudan Yukarı Karabağ’ın Hankendi ve diğer yerleşim birimlerine yıkıcı darbe vurmaya hazır olmalarını istedi.

Bu arada AGİT’in Yukarı Karabağ sorununu ele alan Minsk Grubu’nun eşbaşkanı Fransa ise Azerbaycan ve Ermenistan’ı ateşkese davet ederek, bugün tarafların Viyana’da bir araya geleceğini açıkladı.