"Ateşkes anlaşmasına yakınız"

John Kerry, geçici ateşkes anlaşmasıyla ilgili ayrıntıları netleştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Ürdün’de gerçekleştirilen temaslar sırasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Kerry, geçici ateşkes anlaşmasıyla ilgili ayrıntıları netleştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştüğünü belirten Kerry, bir ateşkes anlaşmasına yakın olduklarını vurguladı. Kerry, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Lideri Vladimir Putin’in önümüzdeki günlerde anlaşmayı nihai hale getirmek için telefonda görüşeceklerini de vurguladı.

Esad şart koşmuştu

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ateşkese hazır olduklarını ancak bunun Türkiye’nin de içinde bulunduğu ülkelerin ‘teröristlere destek’ vermeyi bırakması durumunda gerçekleşeceğini söyledi.

Suriye hükümet kaynaklarına dayandırılan habere göre Esad, askeri operasyonlara son vermeye hazır olduklarını önceden de söylediklerini ancak bunun teröristlerin güçlenmesinin önüne geçilmesi gibi önemli bir faktöre bağlı olduğunu belirtti.

Esad, “Ateşkesin güvenceye alınması için özellikle Türkiye’nin içinde bulunduğu ülkeler teröristlere silah ve lojistik destek yapmayı bırakmalı” diye konuştu.