Aslı Çakır Alptekin hakkında rüşvet iddiası

Wada (Dünya Anti-Doping Ajansı), Rus atletleri, devlet desteğinde doping yapmakla suçladığı raporunun 2. bölümünü yayımladı. Eski WADA Başkanı Dick Pound’un hazırladığı raporun 2. bölümünde, IAAF (Uluslararası Atletizm Federasyonu) içindeki rüşvet şebekesi gözler önüne seriliyor. Atletizmin en üst seviyesinin tüm organlarıyla rüşvet batağına battığının vurgulandığı raporda, aralarında yeni başkan Sebastian Coe’nun da bulunduğu üst düzey yetkililerin,... View Article

Aslı Çakır Alptekin hakkında rüşvet iddiası

Wada (Dünya Anti-Doping Ajansı), Rus atletleri, devlet desteğinde doping yapmakla suçladığı raporunun 2. bölümünü yayımladı. Eski WADA Başkanı Dick Pound’un hazırladığı raporun 2. bölümünde, IAAF (Uluslararası Atletizm Federasyonu) içindeki rüşvet şebekesi gözler önüne seriliyor. Atletizmin en üst seviyesinin tüm organlarıyla rüşvet batağına battığının vurgulandığı raporda, aralarında yeni başkan Sebastian Coe’nun da bulunduğu üst düzey yetkililerin, bu durumdan haberdar olmamasının imkansız olduğu belirtiliyor. Birçok atletin doping dosyalarının, rüşvet karşılığında örtbas edilmesinden, federasyonda görev yapan birkaç kişinin sorumlu tutulamayacağının vurgulandığı raporda; “IAAF ile rüşvet içi içe geçmiş durumda. Sorunlar sadece kendi başlarına hareket eden birkaç kişiye mâl edilemez. Zira rüşvetin boyutları o kadar büyük ki; federasyonun üst düzey yöneticilerinin, bu durumdan haberdar olmamaları imkansız” denildi. Raporda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dönemin IAAF Lamine Diack’ın, 9 Rus atletin doping dosyalarının örtbas edilmesi için anlaştığı da belirtiliyor. Rapora göre Diack, Rusya Devlet Başkanı’na, 2013’te Moskova’nın ev sahipliği yaptığı Dünya Şampiyonası’nda yarışmamaları halinde, 9 rus atletin doping dosyalarını örtbas etmeyi öneriyor. Raporda, söz konusu 9 atletin Moskova’da yarışmadığı; daha sonra da dosyalarının kapatıldığı ifade ediliyor. Raporda yer alan bir başka çarpıcı konu başlığı ise; Diack ile Putin arasındaki anlaşma sonrası, Rusya’nın 6 milyon Dolar olan yayın hakları için 25 milyon Dolar ödemesi.

Raporda Aslı Çakır Alptekin de var

10 Ocak’ta Eurosport’un haberinde belirttiği gibi, yayımlanan ikinci raporda Aslı Çakır Alptekin hakkında iddialar var. Raporda, 2012 Londra Olimpiyatları’nda 1500 metre podyumunun zirvesine çıkan Aslı Çakır Alptekin’in, dopingli çıkmasının ardından bunun gizlenmesi için IAAF’in rüşvet teklif ettiği raporda iddia edildi. IAAF eski başkanı Lamine Diack’ın oğlu Papa ile Alptekin’in pazarlık yaptığı öne sürüldü. Papa ilk olarak Alptekin’in kulüp temsilcileriyle 13-17 Kasım 2012’de Monaco’da görüştü. Dopingin örtbas edilmesi için Alptekin’den 650 bin avro istedi, ancak daha sonra bu miktarı 300 bin Avro’ya kadar düşürdü. Kulüp temsilcileri ödeme yapmayı reddetti. Üç gün sonra Papa bu kez İstanbul’a geldi. 20-25 bin avro tutan yolculuk masraflarını Alptekin ödedi. Akşam Alptekin, eşi ve antrenörü ile birlikte otele geldi. Görüşmede kulüp başkanı ve Fransızca bilen kulüp doktoru da bulundu. Raporda Alptekin cephesinin 100 bin-250 bin avro arasında bir meblağı ödemeyi kabul ettiği iddia edildi. Aslı’ın ailesinin de pozitid testin örtbas edilmesi için Halil Diack’a 35 bin avro  ödediği, rapordaki diğer iddialar arasında.

Alptekin cephesinden açıklama

2012 Londra Olimpiyatları Şampiyonu Milli Atlet Aslı Çakır Alptekin için yapılan rüşvet suçlaması ve Dünya Anti Doping Ajansı WADA’nın raporunda yazılanlar büyük yankı uyandırdı ve etkileri de büyük olacak görünüyor. Eşi ve antrenörü İhsan Alptekin Doğan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “WADA’dan her an düzeltme bekliyoruz. Biz kimseyle anlaşma yapmadık, 35 bin Avro’yu da vermedik”
diyerek yeni bir süreç başlattı.