Askeri lisede ‘Game of Thrones’ davası karara kaldı

İzmir Maltepe Askeri Lisesi’nde “Game Of Thrones” adlı televizyon dizisini 18 yaşından küçük öğrencilere zorla izlettikleri iddiasıyla, “disiplinsizlik” suçundan orduyla ilişiği kesilen 5 eski subayın sivil mahkemeye taşınan “Türklüğe hakaret” ve "cinsel istismar" suçlarından yargılandıkları dava karara kaldı.

Askeri lisede ‘Game of Thrones’ davası karara kaldı

İzmir Maltepe Askeri Lisesi’nde “Game Of Thrones” adlı televizyon dizisini 18 yaşından küçük öğrencilere zorla izlettikleri iddiasıyla, “disiplinsizlik” suçundan orduyla ilişiği kesilen 5 eski subayın sivil mahkemeye taşınan “Türklüğe hakaret” ve “cinsel istismar” suçlarından yargılandıkları dava karara kaldı.

İzmir Maltepe Askeri Lisesi’nde askeri öğretmenlerin, öğrencilerine İngilizcelerinin pekişmesi için “Game Of Thrones” dizisini izletmesi sebebiyle 2011’de askeri savcılık tarafından soruşturma başlatılmıştı. “Türklüğe hakaret ve cinsel istismar” ile suçlanan 5 subaydan 4’ü emekli olmuş, 1 subayın ise Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nce orduyla ilişiği kesilmişti.

TSK ile ilişiği kesilen eski subaylar için daha sonra iddianame hazırlandı. İzmir Cumhuriyet Savcısı Mustafa Özdil’in hazırladığı iddianamede 183 öğrenci mağdur olarak yer aldı.

İddianamede, şüphelilerin, 18 yaşından küçük öğrencilere “ders” adı altında müstehcen görüntüler izlettikleri iddiasıyla cezalandırılmaları istedi.  41’nci Asliye Ceza Mahkemesinde bugün görülen duruşmaya, sanıklardan S.R.M., A.D., Ü.K., İ.G., avukatları Mahir Işıkay ve “mağdur” sıfatıyla Eren Çam katıldı.

Üniversite öğrencisi olan Çam, diziyi izledikleri tarihte 18 yaşında olduğunu, RTÜK’ün akıllı işaretlerine göre izleme yaş sınırının +13 olduğunu, dizinin hayatına olumsuz hiçbir bir etki bırakmadığını, tersine dil gelişimi açısından faydasını gördüğünü, bu dizinin bütün dünyada milyonlarca kişi tarafından izlendiğini anlattı.

Diziyi ders olarak ve laboratuvar ortamında bütün sınıf olarak izlediklerini, seyretmeleri için kimsenin zorlamadığını ifade eden Çam, sanıklarla ilgili herhangi bir şikâyetinin bulunmadığını belirtti.

Sanıkların avukatı Mahir Işıkay ise iddianamenin Başbakanlık Muzır Neşriyat Kurulu raporuna dayanılarak yazıldığını, oysa 1 hafta önce Ege Üniversitesi profesörlerinden oluşan 6 kişilik bilirkişinin hazırladığı raporda dizinin sakıncasız olduğunun vurgulandığını, iddianameyi hazırlayan savcının bu raporu beklemeden davayı açtığını söyledi.

Işıkay, mahkemenin Maltepe Askeri Lisesinden istediği yazıda, dizinin 2011 yılı eğitim müfredatında olduğunu aktaran Işıkay, davanın bitirilmesini istedi.

Hâkim Kemal Oruç, bazı mağdurların ifadelerinin alınmadığını belirtip, bu talebi reddetti. Adreslerinde bulunmayan iki müşteki hakkında zorla getirilme kararı veren hâkim, duruşmayı karar için 30 Eylül tarihine erteledi.