Asgari ücretliye yeni kazık yolda

Asgari ücreti aşağıya çekecek yeni vergilik dilimi uygulaması önümüzdeki ay devreye girecek.

Asgari ücretliye yeni kazık yolda

AKP’nin 1 Kasım seçimleri öncesinde vaat ettiği “asgari ücret” artışı yeni yılın ikinci yarısında uygulamaya konacak vergi dilimi nedeniyle “önemsizleşeceği” bir süredir konuşulurken, uygulama Ekim ayında devreye girecek. Bu uygulamayla birlikte 1300 liralık net asgari ücretten 70 liralık bir kesinti meydana gelecek. Yüzde 15’lik vergi diliminden yüzde 20’lik vergi dilimine geçecek olan asgari ücretli, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) uygulamasıyla birlikte neredeyse zam öncesi net asgari ücret olan 1000 TL’ye geri dönecek.

Konunun gündeme gelmesi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı yeni bir maliyet tablosu için hesaplama yaparken, yeni yılın asgari ücretini tespit edecek Asgari Ücret Belirleme Komisyonu’nda bu konunun gündeme geleceği konuşuluyor. Asgari ücretlinin yeni vergi diliminde yer alıp yer almayacağı belirsizliğini korurken, özellikle Maliye Bakanlığı’nın bu uygulamanın geçmesi yanlısı olduğu konuşuluyor.

Sendikalar “diyalog” yanlısı

Sendikaların ise göstermelik eleştirileri devam ederken, Asgari Ücret Belirleme Komisyonu’nda işçileri temsil eden Türk-İş’in konudan “rahatsız” olduğu belirtiliyor. Basına açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçileri Türk-İş’in temsil ettiğini belirterek, asgari ücret belirlenirken komisyonda hükümetin kendilerine rakamın tüm yıl geçerli olmak üzere net bin 300 lira sözü verdiğini anımsattı.

Hükümetin talepler doğrultusunda asgari ücrette yeni vergi kesintisinin yapılmaması yönünde bazı çalışmalara başlamasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Atalay, çalışmaların bir an evvel sonuçlandırılmasını istedi.

Asgari ücretli ne zaman açlık seviyesinin üzerinde kalır?

Konuya dair belirsizlik devam ederken, asgari ücretlinin vergiden muaf olması ve açlık seviyesinin üzerinde olması istekleri  ise göz ardı edilerek konunun özüne ilişkin tartışmaların önüne geçiyor. Sendikaların göstermelik tepkileri dışında işçileri temsilen bir tepki yükselmezken, önümüzdeki dönemde asgari ücretlinin reel ücretlerinde bir azalma bekleniyor.