Artvin tüm engellemelere rağmen valiye evinin önünden seslendi: Madene hayır

Tüm saldırılara ve engellemelere rağmen Artvin halkı, valinin evinin önünde "Madene Hayır" diye haykırdı.

Artvin tüm engellemelere rağmen valiye evinin önünden seslendi: Madene hayır

Cerattepe direnişinin beşinci gününde Artvin abluka altına alındı. ‘Madene hayır’ mitingi için Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkan vatandaşlar şehre sokulmadı. Polis, Artvin’e giden Cankurtaran Geçidi’nde durdurduğu yurttaşlara, biber gazı ve copla saldırdı. Ancak tüm saldırılara ve engellemelere rağmen Artvin halkı, valinin evinin önünde “Madene Hayır” diye haykırdı.

138845413

Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiinde, ormanı korumak isteyen yöre halkına emniyet güçlerinin cop ve gaz bombalı saldırısının ardından maden şirketinin şantiye kurma çalışmaları devam ediyor.

Binlerce Artvinli boğalarla yürüdü

690 metre rakımlı Cankurtaran Geçidi’nde bunlar yaşanırken, Artvin’in kent merkezinde ise binlerce kişinin katılımıyla büyük bir miting gerçekleştirildi.

45

Eyleme boğalarıyla birlikte katılmak isteyen Artvin Boğacılar Derneği’nin yaylalardan inişi engellenmek istendi. Halkın “Boğalarımız bile terörist olmuş” tepkisine neden olan gelişme üzerine boğa sahipleri, kamyonlara yükledikleri hayvanlarından sadece birkaçını yan yollardan merkeze indirebildi.

Kent merkezindeki eylem esnasında binler, Artvin Valisi Kemal Cirit’in evinin önüne geldi. Vatandaşlar burada Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği madene karşı sloganlar attı.

Artvin’e gitmek isteyenler Cankurtaran’da bekletiliyor

Artvin Cerattepe’de yapılması planlanan maden çıkarma çalışmasına tepki göstermek için şehir dışından ve ilçelerden merkeze gelmek isteyen doğaseverler Artvin-Hopa arasındaki Cankurtaran mevkiinde durduruldu. Öte yandan il merkezinde toplanan binlerce kişi boğalar eşliğinde madene karşı yürüyüş eylemi yaptı.

42

Öte yandan il merkezinde de de anonslara izin verilmediği açıklandı. Bugün ilçelerden ve şehir dışından çok fazla insanın madene tepki eylemlerine destek için şehre geleceği bildirilmişti. Cankurtaran mevkiinde bekletilen araçların gittikçe çoğaldığı belirtildi. Cankurtaran’da bekleyen kalabalık soğuğa ve kara rağmen horon oynayarak tepkilerini sürdürüyor.

Valilik Cengiz Holding’in emrine amade

Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş.’nin, Artvin Orman İşletme Müdürlüğü’nden ‘yer tahsis izni’ almadan ağaç kesip şantiye kurmaya başladığı ortaya çıktı. Maden şirketi, izin işlemlerini geciktirdiğini iddia ederek Artvin Orman İşletme Müdürlüğü görevlilerini valiliğe şikayet etti. Bunun üzerine harekete geçen Valilik, aralarında Artvin Orman İşletme Müdürü Yusuf Soysal ve üç kişi hakkında soruşturma açılmasını istedi. Vali Kemal Cirit imzalı soruşturma talebi yazısı, gereğinin yapılması için Orman Genel Müdürlüğü ile Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’ne gönderildi. Artvin Orman Bölge Müdürü Sedat Ecevit, soruşturma talimatını doğruladı. Ecevit, soruşturma için Orman Genel Müdürlüğü’nün müfettiş görevlendireceğini belirtti.

Şantiye çalışmalarının görüntülenmesinin ardından Artvin Valiliği, gazetecilerin bölgeye girmesini yasakladı. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın da bölgeye girişine izin verilmedi. Artvin Valisi’ni istifaya davet eden Sarıbal, “Vali istifa etsin ve Artvin’i terk etsin. Bizim değil, Cengiz Holding’in valisidir.” dedi.

34

 

Bilirkişi, bölgede keşif yapacak

Yeşil Artvin Derneği, ‘yer tahsis izni’ almadan ormana şantiye kurmaya başlayan şirket hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan “Bunların her işi kirli ve yasa dışı. İşlerini gizli, saklı ve gözlerden uzak yapmaya çalışıyorlar.” diye konuştu. Bu arada derneğin dün yaptığı ‘Acil yürütmeyi durdurma’ talebine olumsuz yanıt veren Rize İdare Mahkemesi, bölgedeki madencilik faaliyeti için verilen ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 8 ay önce açılan davada bilirkişi keşfi için 14 Mart tarihine gün verdi.