Arjantin’de Macri hükümetine karşı ilk eğitim grevi

Arjantinli devlet ve özel üniversite öğretim üyeleri, Mauricio Macri hükümetine karşı bir dizi taleple ilk ulusal grevi gerçekleştirdi.

Arjantin’de Macri hükümetine karşı ilk eğitim grevi

Arjantinli devlet ve özel üniversite öğretim üyeleri, Mauricio Macri hükümetine karşı bir dizi taleple ilk ulusal grevi gerçekleştirdi. Öğretim üyelerinin talepleri arasında, sonuçlandırılamayan yeni toplu iş sözleşmesinin yanı sıra ve Neuquén bölgesinde 9 yıl önce öldürülen Carlos Fuentealba’nın davasının sonuca ulaştırılması da bulunuyor.

Ortaöğretim ve Yükseköğretim Eğitimcileri Derneği Genel Sekreteri Jorge Adaro, halen daha 5 bölgede toplu sözleşme uyuşmazlıkları olduğunu söylerken bu ilk ulusal grevin 24 saat süreceğini açıkladı. Adaro, “Hükümetin Santiago del Estero, Mendoza, Jujuy, Tierra del Fuego ve Santa Cruz’daki öğretmenler için çözüm bulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Bu arada, Eğitim İşçileri Sendikası Başkanı ve Arjantin Cumhuriyeti Eğitim İşçileri Konfederasyonu Sendika Sekreteri Eduardo López ise toplumsal eğitim programlarının sona erdirilmesini kınadı. Macri hükümeti, göreve başladıktan sonra kamu çalışanlarını işten çıkartırken eğitimi güçlendirmeyi ve teşvik etmeyi planlayan programlardan sorumlu eğitimcilerin de görevlerine son vermişti.

Geçtiğimiz hafta, Ulusal Üniversite Eğitimcileri Federasyonu Hükümet’in grevdeki eğitimcilerle görüşmeleri ertelemesine karşı bir gösteri düzenlemişti. Etkili olan gösterilerden sonra Macri hükümeti grevdeki eğitimcilerle görüşmelere başlamayı kabul etmişti.

Üniversite öğretim üyelerinin sendikaları, artan enflasyon, devalüasyon ve gelir vergisi düzenlemeleri ve vergi artışlarıyla işçilerinin yaşam koşullarının tehdit altında olduğunu savunuyor.

İnşaat İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Gerardo Martinez de eğitimcilerin grevine destek verirken, ülkede yaşanan enflasyonun, işçilerin satın alma gücünü kötü şekilde etkilediğini ve bundan endişe duyduklarını ifade etti. Martinez, “Tarihin tekerrür etmesini istemiyoruz. Pek çok işçi işlerini kaybedeceklerini düşünüyor.” diye de uyarıyor.