Arınç suskunluğunu bozdu: Hepsi darbeci değildir

Bülent Arınç 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından ajansurfa.com'a konuştu.

Arınç suskunluğunu bozdu: Hepsi darbeci değildir

Eski TBMM Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından açıklama yaptı. Yaşananları “Bu çok alçakça, çok haince bir iş” diyerek Arınç, gözaltına alınan askerlerin hepsinin darbeci olarak nitelendirilemeyeceğini savunarak, ‘titiz’ bir inceleme bir çoğunungörevine dönebileceğini zannettiğini ifade etti.

Arınç, darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı güçlendirdiğini de belirtti.

ajansurfa.com’da çıkan haber şu şekilde;

O gece neler yaşandı?

Arınç, darbe girişiminin olduğu gece Ankara’daki evindeydi. İstanbul’dan kendisine olağanüstü bir hareketlilik yaşandığı yönünde telefon geldi. Geçen kısa bir sürenin ardından olağanüstü hareketlilik Ankara’da da başladı. Bir tarafında Jandarma Genel Komutanlığı diğer tarafında Beştepe’nin bulunduğu evinde oturan Arınç, “Bizim evin üstünden ses duvarını aşacak şekilde uçaklar geçmeye başladı, helikopter geçmeye başladı. Bombalamalar başladı, bizim evin camları pencereleri özellikle köşke bakan cephede olanlar perişan oldular. Biz bombaları evimizin içinde hissettik” dedi.

Darbe girişiminin canlı tanığıydı Arınç. Televizyonlarda cumhurbaşkanının cesaretlendiren konuşmalarını dinlediğini ve bu darbe girişiminin Türkiye için büyük bir felaket olduğunu halkın cumhurbaşkanının davetiyle sokaklara çıkıp oralarda bu darbecilere karşı mücadele vermesi gerektiğini söyleyen Arınç, bulunduğu konum itibariyle dışarı çıkmamasının imkanı olmadığını belirtti.

Sığınakta sabahlayan Arınç, “Bu çok alçakça, çok haince bir iş” diyerek hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.

“Gözü dönmüş caniler”

“Milletimizin cesareti ve kahramanlığı ile şüphesiz sayın cumhurbaşkanımızın dirayetiyle bu badireden kurtulmuş olduk” diyen Arınç’ı en çok üzen hadiselerin başında ise TBMM’nin bombalanması geldi. Arınç, “Türkiye Büyük Millet Meclisi işgal edilmişti, belki kuşatılmıştı daha önceki darbelerde ama ilk defa hedef alınarak bombalandı. Başkanlığını yaptığım bu meclisin o hali beni fevkalade üzdü” dedi.

Arınç cuntacılık geleneğinin sona ermesi temennisinde bulunarak, “Bunu kimler planladı, kimler teşvik etti, kimler bu işin öncüsü oldu tüm bunların ortaya çıkması ve en ağır cezalara muhatap olması gerekir. Bir ordu içerisinde kendi Genelkurmay Başkanının boğazını sıkacak kadar gözü dönmüş caniler varsa ve bunları belli bir amaçla yapıyorlarsa inşallah bu girişimin başarısızlığından sonra ebediyen Türk Silahlı Kuvvetlerinde meşru hükümetlere karşı, anayasal düzene karşı herhangi bir eylem yapmayacak ölçüde bir temizliğin olmasını esasen temenni ederim” diye konuştu.

“Hepsinin darbeyle ilişkisi olduğu anlamına gelmez” 

Darbe girişiminin ardından başlatılan süreci de değerlendiren Arınç, “Bence ciddi bir yargılama, ciddi bir soruşturma sonucunda bunların pek çoğunun darbe ile ilişkisinin olmadığının ortaya çıkacağını zannediyorum.  Ama şu an yapılanların hepsi birer tedbir mahiyetindedir. Kan dökülen bir darbe girişimi sonrasında bu tedbirlerin alınmasını normal karşılıyorum. Bugün alınan bu tedbirler bugün hepsinin darbeyle ilişkili olduğu anlamına gelmez. En yakın zamanda titiz bir inceleme ile zannediyorum ki, büyük bir kısmı görevlerine dönmüş olsunlar” şeklinde konuştu.

Terörle mücadele

Tartışma konularından birisi de bölgedeki çatışmalı süreç. “Terörle mücadele de devam edecektir” diyen Arınç, darbe girişimiyle 2.Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin tutuklanması ile terörle mücadelenin içinde de neler oldu, neler yaşandığının öğrenileceğini belirtti. Arınç, ” Bu kadar subay, astsubay veya generalin gözaltına alınmış olması terörle mücadelede de zafiyet vermemesi gerekir” dedi.

“Cumhurbaşkanımızın çok güçlendiğini görüyorum”

Arınç, darbe girişiminin başarısız sonuçlanmasının Cumhurbaşkanını, demokrasiyi ve parlamentoyu güçlendirdiğini şu sözlerle belirtti:

“Bu darbe girişimin başarısız olmasıyla bir defa sayın cumhurbaşkanımızın çok güçlendiğini görüyorum. Hükümetimizin çok güçlendiğini görüyorum. Meclisimizin güçlendiğini görüyorum. Çünkü bütün partiler darbe girişimine karşı el ele verdiler, birlikte hareket ettiler. Türkiye güçlendi, demokrasi güçlendi ve darbe girişimin başarısız olmasıyla Türkiye kendi sorunlarını çok daha güçlü bir şekilde eğilebilecek. Eğer darbe girişimi başarılı olsaydı ülke yıkılırdı.”

İdam tartışmaları

Gündemde tartışma konusu olan idam talepleri için ise Arınç, taleplerin yeni olmadığını ancak talep yerine getirilse dahi tutuklanan darbeci askerlerin idam edilmeyeceğini söyledi. Çünkü Türk Ceza Hukuku’nda suçun işlendiği yıl hangi hukuk kuralı varsa o uygulanıyor. Sonra çıkan kanunlar geriye yürümüyor.

Arınç, idam taleplerine dair yaptığı bu açıklamaya, “Geçmişte terör olayları sebebiyle idam cezasını getirelim denildi. Parlamento bunu yapmadı. Diyelim ki Özgecan ve buna benzer ahlaksız, rezil fiiller nedeniyle genç insanlar hayatlarını kaybettiler. O zamanda idam cezası gelmedi. Bunun mutlaka bir tabanının, zemininin olması lazım. Yani idam cezası artık gelir mi, gelmez mi bu parlamentonun işi” diye kaydetti.

“Fethullahçı silahlı terör örgütü”

Arınç’ın özellikle vurgu yaptığı konu ise FETÖ’nün silahlı terör örgütü olduğu konusu oldu. Arınç, “Silahlı terör örgütü sözü artık ete kemiğe büründü” diyerek şu açıklamayı yaptı:

“Sayın Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız bu olayın yani darbe girişiminin Fethullahçı Silahlı Terör Örgütü tarafından yapıldığını söylüyor. Ortada bir darbe girişimi var. Bunu artık elimizle tutabiliyoruz. Çünkü içinde yaşadık. Bundan önce bu sözler konuşulduğunda ‘Nerede bu silahlı terör örgütü?’ deme noktasındaydı insanlar ama bugün bunu tartışacak durumda değiliz. Bu bir gerçek olarak ortaya çıktı. Bunu söyleyen cumhurbaşkanıdır, başbakandı,  bizden daha fazla bilgiye sahiptir. Maalesef ki böyle ‘aptalca’ bir darbe girişimi veya ‘hunharca’ darbe girişimi içerisinde belki bu zihniyetin mensupları da bulunmaktadır. Bu yüzden Silahlı terör örgütü sözü artık ete kemiğe bürünmüştür.  Bunu kabul etmek mecburiyetindeyiz.  Ancak bugün gözaltına alınanlar darbeyle ne kadar ilgili ilişkilidir, ne kadar içindedir dışındadır, bunların artık bir yargılamayla ortaya çıkacağına inanıyorum.  Fakat bugün artık tartışması yapılmayacak tek şey, sayın cumhurbaşkanın ifade ettiği silahlı terör örgütü konusunun bu darbe girişimi ile tamamen ortaya çıktığıdır. Bunu da herkesin böyle düşünmesi gerekir”.