Arap Birliği Genel Sekreteri: Ankara Suriye'deki IŞİD varlığına izin verdi

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt, Suriye'deki IŞİD varlığına ilişkin Türkiye'yi sert ifadelerle suçladı.

Arap Birliği Genel Sekreteri: Ankara Suriye'deki IŞİD varlığına izin verdi

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt, Türkiye’yi IŞİD’in Suriye’deki varlığına izin vermekle suçlayarak, ‘terörizmin kendisine de musallat olacağı’ konusunda uyardı.

İran merkezli Tesnim Haber Ajansı‘na göre Ebu Gayt, düzenlendiği basın toplantısında Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki operasyonlarına ilişkin, “Türkiye Suriye Hükümetini devirmek için IŞİD’in Suriye’deki varlığına izin verdi, ama bu grupların kötülüğü Türkiye’ye de bulaştı ve bu grubun mensupları Türkiye’ye karşı eylemde bulundu” ifadelerini kullandı.

“IŞİD Türkiye’ye petrol ticareti yaptı”

Ebu Gayt sözlerinin devamında, “Türkiye henüz Irak ve Suriye’ye giden maceraperest genç kızlar ve erkekler yoluyla terörizmin yeniden kendisine musallat olacağını anlamış değil. IŞİD askeri bir kuvvet olarak yok etme doğrultusunda hareket ediyor ama IŞİD uzun yıllar şehirlerde aktif olmayan hücreler halinde baki kalabilir ve kısa bir sürede sonlanacağına inanmıyorum.” diye konuştu.

Ajansın Mısır’lı internet siteleri olan El-Yevm Es-Sabi‘den aktardığına göre, Arap Birliği Genel Sekreteri “IŞİD oluşumunun başlangıcında Musul’da iki askeri tümeni ele geçirdi ve kontrolü altındaki bölgelerdeki petrol artışıyla Türkiye’ye ticarette bulunarak gelir kazandı.” dedi.

Ebu Gayt, IŞİD’in kontrolü altındaki bölgelerdeki silah yoğunluğuna değinerek çarpıcı ifadelerini şöyle sonlandırdı: “IŞİD petrol kuyularını ateşe verebilir ve günlük 10 bin varil petrol üretimi ve onu Türkiye’ye satmak üzere göndermek için bir ülke gibi araçlara ve tesislere ihtiyacı yoktur. Ebu Bekir Bağdadi (IŞİD lideri) Ebu Musab El-Zerkavi gibi gerçek bir kişidir ve yer altı tünellerinde yaşamaktadır.”