Apple kapış kapış: Vergi cezası alan şirketin önüne bu kez bir bakan yattı

AB'nin Apple'a verdiği ceza ABD'nin gündemindeki yerini koruyor.

Apple kapış kapış: Vergi cezası alan şirketin önüne bu kez bir bakan yattı

ABD Hazine Bakanı Jacob Lew, Avrupa Birliği’nin (AB), Apple’a yönelik vergi cezasının ülkesinin bozulmuş vergi sistemini iyileştirmek için yeni bir fırsat olabileceğini belirtti.

Lew, Wall Street Journal için kaleme aldığı “AB’nin Apple’ı ısırması, ABD’nin vergi reformuna ihtiyacı gösteriyor” başlıklı makalesinde, AB’nin vergilendirme alanındaki eylemlerinin ABD’nin kurumsal vergi tabanını eritme tehlikesi taşıdığına dikkati çekti.

Amerikan şirketlerinin AB üyesi ülkelerde ödediği vergileri ABD hükümetine ödeyecekleri vergilerden düşebileceklerini anımsatan Lew, makalesinde Avrupa’nın vergilendirme alanındaki soruşturmalarında en fazla Amerikalı şirketlere odaklanmasından duyulan rahatsızlığa dikkati çekti.

Lew, ayrıca Avrupa Komisyonu’nun kısa süre önce Apple’a verdiği 14,5 milyar dolarlık vergi cezasının, hem Demokrat hem Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, iş adamları ve vergi uzmanlarının da aralarında yer aldığı geniş çevrelerce kınanmasının yanı sıra ABD’de vergi reformuna yönelik acil ihtiyacı gündeme getirdiğini kaydetti.

Lew, makalesinde şu ifadelere yer verdi

“Açıkçası, ABD Hazine Bakanlığı, AB Komisyonu ile vergi kaçırmanın dünya genelinde ciddi bir sorun olduğu noktasında hemfikir. Sadece Amerikalı şirketler 2 trilyon doları aşkın parayı ertelenmiş gelir kapsamında yurtdışında tutarak ABD’ye vergi ödemekten kaçınıyorlar. Son yıllarda kurumsal vergi kaçırma faaliyetlerine karşı partnerlerimizle birlikte hareket ederek, önemli ilerleme kaydettik. Ancak temel sorun ABD’nin bozulan kurumsal vergi sistemi ve bu durum hala devam ediyor. AB’nin Apple kararı ve her iki partinin ona verdiği tepki, reformları gerçeğe dönüştürmek için yeni bir fırsat olabilir. Bu fırsat kaçırılmamalı.”

AB Komisyonu, 30 Ağustos’ta Apple’ın İrlanda’da son 20 yıldır faydalandığı vergi avantajlarının yasa dışı olduğuna kararını vererek, şirketten 13 milyar avroluk (14,5 milyar dolar) geriye dönük vergiyi İrlanda’ya faiziyle birlikte ödemesini talep etmişti.