AP Başkanı Schulz'dan Erdoğan'a: Hiciv demokrasi kültürünün temeli

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

AP Başkanı Schulz'dan Erdoğan'a: Hiciv demokrasi kültürünün temeli

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi.

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre, Schulz, Bild am Sonntag gazetesine verdiği demecinde, “Bir Cumhurbaşkanı başka bir ülkedeki demokrasi haklarını sınırlamak, kısıtlamak istiyor, buna müsaade etmeyiz. Bunun savunulacak bir tarafı yok. Kabul edilemez bir talep. Bizim ülkede demokrasi var. Nokta” diye konuştu.

Schulz Erdoğan’a karsı açık bir tutum izlenmesi gerektiği konusunda politikacılara çağrıda bulunarak “Erdoğan’a bir adım fazla gittiğinin söylenilmesi gerekiyor. Politikacılar hicivlerle yasamak zorundadırlar bu Türk Cumhurbaskanı için de geçerlidir. Satıre (yergi-hiciv programları) demokratik kültürümüzün temel elementleridir” şeklinde konuştu.

Schulz ayrıca Türkiye ile mülteci krizini çözmek amacıyla yapılan anlaşmanın Türkiye’yi eleştirmemek anlamına gelmediğini ifade ederek “Temel değerlere saldırı olduğunda susmamalıyız” dedi.

Klipte, “Erdoğan’ın hoşuna gitmeyeni yazdı, gözünü hapiste açtı” gibi sözlerle basın özgürlüğü tartışmasına dikkat çekiliyor. Ankara bir süredir muhalif basın organlarına baskı uyguladığı gerekçesiyle eleştiriliyor. “Sığınmacı krizinde işbirliği yapıyoruz diye Türkiye’deki temel hakların ihlaline sessiz kalamayız” diye konuştu.