Anıtkabir artık meşru değil mi?

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na 'kaçak' denilmesine cevaben, "Mevcut yasalarımıza göre bu saray kadar yasal, bunun kadar meşru hiçbir yapı bilmiyorum" dedi.

Anıtkabir artık meşru değil mi?

Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Urla villalarının kaçak olabileceğini ancak kimsenin söz konusu villaların Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait olduğunu ispat edemeyeceğini söyledi. Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ‘kaçak’ denilmesinin doğru olmadığını savunan Kasırga, “Mevcut yasalarımıza göre bu saray kadar yasal, bunun kadar meşru hiçbir yapı bilmiyorum” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fatih Kasırga ile Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Nihat Ömeroğlu birer sunum gerçekleştirdi. Sunumlardan sonra yapılan müzakerelerin ardından soru cevap bölümüne geçildi. Muhalefet milletvekillerin soruları üzerine söz alan Fahri Kasırga’ya Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın gerçek maliyeti ve ne kadar kişinin istihdam edildiği sorusu yöneltildi. Kasırga, “Saray’ın, külliyenin inşaatının daha doğrusu hepsi başbakanlık bütçesinden yapıldı. Bütün harcamalar başbakanlıkta mevcut. Öyle ifade edildiği gibi 5,1 milyar dolar… Öyle bir külliyenin tam on tanesinin yapımına tekabül eder.” diye konuştu. Kasırga, cumhurbaşkanlığına tahsis edilen uçakla ilgili iddiaların da başbakanlığa sorulması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı’nın hizmetinde 948 kişi çalışıyor

Kasırga, kaç kişi çalıştığı yönündeki bir soruyu ise “Bütün cumhurbaşkanlığında, İstanbul’daki birimlerimiz dâhil bize bağlı müzeler, kütüphaneler, bütün bize bağlı birimlerde çalışan memur statüsündeki kişi sayısı 702. 246 sözleşmeli personelimiz var, 948 kişi hizmet etmekte. Sayın Gül 449 kişiyle devralmış, 679 kişiyle teslim etmiş.” şeklinde cevapladı. Çalışan personel sayısına asker ve polis olarak çalışan cumhurbaşkanlığı güvenlik birimi personelinin dâhil olmadığını kaydeden Kasırga, başka bir soru üzerine ise bu rakama danışmanların dâhil olduğunu söyledi.

“Bu Saray kadar yasal, bunun kadar meşru hiçbir yapı bilmiyorum”

‘Kaçak Saray’ ifadesini doğru bulmadığını vurgulayan Kasırga, “Bu ‘kaçak saray’ lafı doğru değil. Neye göre kaçak? Bu sarayın yapımından önce bu bölgeyle ilgili tarihi SİT alanı olmadığına dair ilgili kurum karar verdi. Mevcut yasalarımıza göre bu saray kadar yasal, bunun kadar meşru hiçbir yapı bilmiyorum. Hiçbir belgesinde eksiklik yoktur. Hiçbir yasal engeli bulunmamaktadır.” diye konuştu.

“O villalar kaçak olabilir ama Cumhurbaşkanı’na ait değil”

Urla villaları hususuna da değinen Fahri Kasırga, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Urla’da kaçak villası olduğuna dair bir tek belge bugüne kadar ortaya konulamamıştır adına kayıtlı.” sözleri üzerine muhalefet vekilleri son mahkeme kararını hatırlattı. Bunun üzerine Kasırga, “O villaların kaçak olduğu olabilir. Ama Sayın Cumhurbaşkanımıza ait olduğunu kim söyleyecek?” diye savundu.

Cumhurbaşkanlığında 9 bin 240 muhtar ağırlandı

Muhtarların yol harcırahlarının cumhurbaşkanlığı bütçesinden karşılanmadığını öne süren Kasırga, şu ana kadar 9 bin 240 muhtarın cumhurbaşkanlığına davet edildiğini ve davetlerin İçişleri Bakanlığı’nca ayarlandığını belirtti.