Anayasa tartışmaları sürerken Türkiye’nin kurtuluşu için ne yapmalı?

2 Nisan 2016 Cumartesi günü saat 17.00’de Bakırköy' Anayasa, Başkanlık, Rejim sorunu – Türkiye’nin kurtuluşu için ne yapmalı?” başlıklı bir panel düzenlendi.

Anayasa tartışmaları sürerken Türkiye’nin kurtuluşu için ne yapmalı?

2 Nisan 2016 Cumartesi günü saat 17.00’de Bakırköy Altan Erbulak Sahnesi’nde Anayasa, Başkanlık, Rejim sorunu – Türkiye’nin kurtuluşu için ne yapmalı?” başlıklı panel düzenlendi.

Portal yazarlarımızdan avukat Bilgütay H. Durna, YARSAV Başkanı Murat Arslan ve Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu’nun katıldığı panelde yeni anayasanın ve başkanlık sisteminin neden gündeme getirildiği ve Türkiye’nin içinden geçtiği durum konuşuldu.

Panelden önemli kesitler şu şekilde;

panel3

Bilgütay H. Durna:

“Yeni anayasayı tartışırken bununla beraber “nasıl bir ülke istiyoruz”u da tartışmamız, konuşmamız gerekiyor. Çünkü anayasa ve başkanlık tartışmaları tüm ülkenin geleceğine yönelik yapılan bir tartışmadır. Ayrıca tüm bunla ikinci cumhuriyetin yerleşmesi için atılan adımlardır. O yüzden tek başına “Tayyip gitsin” demek yetmiyor, ortada bir rejim değişikliği sorunu var. Bir şeyin altını çizmek gerekiyor; bu anayasa ile beraber halkın karar organlarından uzaklaştırılması söz konusu, halk karar alma süreçlerinden uzaklaştırılıyor.”

panel2

Murat Arslan:

“AKP ile beraber muhalif kavramı ortadan kalktı. Kendilerine karşı olan herkesi muhalif olarak değil, düşman olarak görüyorlar. Bundan dolayı Türkiye’de yaşanan sürece bakıldığında yeni anayasa yapmanın hem psikolojik hem de siyasi bir ortamı yok. Her tarafta yaşanan bir kutuplaşma varken bir anayasa yapılamaz. Bu olumsuzluklar yaşanırken anayasa yapılmak istenmesinin nedeni de başkanlık sisteminin getirilmesi ve bunun adı da faşizmdir. Kaldı ki nasıl bir başkanlık istediklerini dahi bilmiyorlar. Yapılması gereken şey, hep birlikte mücadele verilmesi…”

panel1

Barış Terkoğlu:

“Türkiye’de bir siyasi kriz var ve yaşanılan bu siyasi kriz anayasa ile çözülmeye çalışılıyor. Yapılmak istenen anayasa ile beraber iktidarlarını sınırsızlaştırmak istiyorlar. Bunun da 2 ayağı var. İlki suçlarını yasalaştırmak istiyorlar diğeri ise, bir düzen kurmaya çalışıyorlar, gerici düzeni teminat altına almaya çalışıyorlar. O yüzden şu an yapılmak istenen anayasa en gerici anayasa.”

panel

Soru – cevap bölümünün ardından son bulan panelde, AKP’ye, emperyalizme, cemaate, gericiliğe, sermayeye karşı emekçi karakterli bağımsız, laik bir cumhuriyet için hep birlikte mücadele etme çağrısı yapıldı.