ANALİZ | Kılıçdaroğlu da seçimini "Beykoz Konakları"ndan yaptı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na 4 yeni başdanışman atandı. Yeni başdanışmanlar arasında adı "Beykoz Konakları" ekibiyle anılan eski Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın olması dikkat çekti.

ANALİZ | Kılıçdaroğlu da seçimini

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na 4 yeni başdanışman atandı. Kılıçdaroğlu’nun daha önce basın danışmanlığı görevini yürüten gazeteci Veli Özdemir, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, eski bakanlardan İstemihan Talay ve Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu başdanışman oldu. Yeni başdanışmanlar arasında adı “Beykoz Konakları” ekibiyle anılan eski Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın olması dikkat çekti.

Türkiye siyasi tarihine “Beykoz Konakları” olarak geçen ekip, aralarında Hüsamettin Özkan’dan Mustafa Sarıgül’e, Mustafa Koç’dan, Aydın Doğan’a dayanan ve başka birçok isminde yer aldığı bir grubu işaret etmek için kullanılıyor. “Beykoz Konakları” CHP içinde de uzun yıllardır sıkça tartışma konusu, Mustafa Sarıgül ve İstemihan Talay’ın çocuklarının da birlikte ”iş” yapıyor olmaları da CHP’de yeni tartışmaları da beraberinde getirecek gibi duruyor.

Sosyal demokrasiden liberalizme ve milliyetçiliğe uzanan bir siyaset yaşamı

İstemihan Talay, Kılıçdaroğlu’nun siyasi konulardaki başdanışmanı oldu. Tarsus Amerikan Koleji mezunu olan Talay, Sosyaldemokrat Halkçı Parti’de (SHP) siyasete başladı. Daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yeniden kurulmasıyla CHP’ye geçen Talay, 1995’te Demokratik Sol Parti’ye (DSP) ve daha sonra DSP’nin bölünmesi sürecinde İsmail Cem ile birlikte tutum alıp ve Yeni Türkiye Partisi’ne (YTP) katılmıştı.

2002 Temmuz’unda DSP bölünürken ve ardından erken genel seçimle AKP’nin iktidar olması sürecinde önemli rol oynayan ve Türkiye siyasi tarihinde “Beykoz Konakları” diye geçen ekipte yer alan Talay, Bülent Ecevit’in sağ kolu olarak nitelendirilen, dönemin Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile birlikte hareket edip hükümetteki görevinden ve partisinden ayrılmıştı.

Daha sonra aralarında dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in de olduğu bir grup bakan ve milletvekili de istifa etmişti. DSP’den kopmalarla başlayan yeni oluşum, dönemin 61 DSP milletvekiliyle YTP’yi kurmuştu. Partinin Genel Başkanı İsmail Cem, Genel Sekreteri ise İstemihan Talay olmuştu. Bu tabloda 2002 Kasım’ında erken seçimlere gidildi, YTP’de seçimler de yüzde 1.5 oy aldı. Seçimlerin sonucunda AKP tek başına iktidara geldi.

Talay, YTP’nin Genel Sekreterliği’ni yaptığı dönemde YTP’yi ve kendisini ”liberal”  olarak tanımlamıştı. Daha sonra MHP’ye geçti, 2007 seçimleri öncesi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle yakınlığını ifade ederek MHP’den milletvekili olacağını söylemesine rağmen liste sıralamasında anlaşamayınca MHP’den milletvekili olamadı.

Sonrasında, 2011 Haziran genel seçimlerinde adı AKP’den milletvekili olacaklar listesinde uzun süre konuşulmuştu.

Kültür Bakanlığı döneminde Osmanlı kültürü güzellemesi

İstemihan Talay ayrıca, Kültür Bakanlığı döneminde de satın aldığı Kenan Evren tablosuyla gündem gelmişti. 1998 yılında Kenan Evren’in “Begonvilli Duvar” adlı tablosuna, Kültür Bakanlığı Resim ve Heykel Müzesi’nin 300 milyar vererek satın aldığı ortaya çıkmıştı. 1998 yılında Anavatan Partisi ve DSP koalisyonu, ANASOL-D hükümeti iktidardaydı. Kültür Bakanlığı ise DSP’ye bağlıydı. O dönemin Kültür Bakanı ise İstemihan Talay’dı. Yani Kenan Evren’in tablosuna 300 milyar lira veren Kültür Bakanlığı’nın başında DSP’li İstemihan Talay yer alıyordu.

Talay’ın Kültür Bakanlığı döneminde Osmanlıcıların yüzünü güldüren konuşmaları yapmasıda hala unutulmuş değil.

Osmanlı kültürü baskıcı bir kültür değildir. Daha ziyade birleştirici bir kültürdür. Hem inançlar açısından hem kültürel olarak…

Türkiye siyasetinde önemli bir kırılma olan ABD’nin Irak işgali tartışmaları, 2002 seçimleri öncesinde yaşanan süreç Talay’ın siyasi kariyerindeki önemli dönemeçti. “Yeni CHP’nin” siyasi başdanışamanı olması, Türkiye’nin yeni bir kırılma dönemine denk gelmesi ise CHP’yi hangi sürece doğru yol alacağınında ipuçlarını veriyor.