ANALİZ | IŞİD ile savaş unutuldu

Suriye ordusunun Halep'in kuzeyinde Zehra ve Nubbul kasabalarındaki kuşatmayı kaldırıp cihatçı çetelerin Kilis üzerinden Halep'e gelen ikmal hattının yanı sıra Halep ve İdlib ile Azez arasındaki bağlantıyı kesmesinden sonra Suriye ordusu dışında IŞİD ile savaşan kimse kalmadı.

ANALİZ | IŞİD ile savaş unutuldu

Suriye ordusunun Halep’in kuzeyinde Zehra ve Nubbul kasabalarındaki kuşatmayı kaldırıp cihatçı çetelerin Kilis üzerinden Halep’e gelen ikmal hattının yanı sıra Halep ve İdlib ile Azez arasındaki bağlantıyı kesmesinden sonra Suriye ordusu dışında IŞİD ile savaşan kimse kalmadı.

Azez koridorunda YPG ile Suriye ordusu arasında zamana karşı bir yarış haline gelen cihatçı çetelerin kontrolündeki bölgelere yönelik operasyonlar sürerken Suriye’de Suriye ordusunun Rusya savaş uçaklarının da desteğiyle IŞİD’e karşı sürdürdüğü operasyonlar dışında IŞİD ile savaş ancak ABD başkanlık seçimi kampanyalarında bir tartışma başlığı olarak kalıyor.

Koalisyonun Suriye’de IŞİD’e yönelik hava saldırıları neredeyse durdu

Son dönemde, cihatçı çetelerin önce Lazkiye’de ve son olarak da Halep’te üst üste yediği darbelerden sonra Türkiye ve Suudi Arabistan’ın Suriye’ye doğrudan müdahale tehditleri bir yana özellikle Zehra ve Nubbul’daki kuşatmanın kaldırılmasından bu yana ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD’e karşı Suriye’deki hava saldırılarının durma noktasına geldiği söylenebilir.

Örneğin Ortadoğu’daki askeri operasyonlardan sorumlu ABD Merkez Komutanlığı’nın (CENTCOM) açıklamalarında 23 ile 29 Ocak arasında Suriye’de 48 hava saldırısının yapıldığı bildirilirken bu sayı 2 Şubat’ta Rakka, Münbiç ve Deyr Ezzor’da olmak üzere 3, 3 Şubat’ta Haseke, Ayn Isa, Münbiç, Deyr Ezzor ve Mara’da olmak üzere 5, 8 Şubat’ta Haseke’de 1, 9 Şubat’ta Kobane, Münbiç ve Mara olmak üzere 3, 10 Şubat’ta Rakka ve Mara’da olmak üzere 2 ve 11 Şubat’ta Münbiç’te 1 oldu. Böylece, Şubat ayında ABD önderliğindeki koalisyon Suriye IŞİD’e karşı 11 günde sadece 15 hedefi vurdu. Bu sürede 5 gün boyunca IŞİD’e karşı hiç hava saldırısı yapılmaması da dikkat çekti.

ABD’den Irak’a IŞİD ile savaş için 5 koşul

Öte yandan, bu dönemde ABD’nin Iraklı yetkililere IŞİD’le mücadeleye destek konusunda 5 şart ileri sürdüğü açıklandı.

Bu 5 şartın, ulusal muhafız yasasının kabul edilmesi, Gönüllü Halk Güçleri’nin sayısının 60 bine indirilmesi, federal bölgelerin kurulmasının kabul edilmesi, Amerikan güçlerinin Irak’a konuşlandırılmasına izin verilmesi ve Amerikalıların silahlı çete diye nitelediği bazı direniş gruplarının soruşturulması olduğu söyleniyor.

Ulusal muhafız yasası ile illerin güvenlik alanında geniş yetkilerle donatılması önerilirken, tasarı devletle bağlantısı olmayan paralel silahlı kuvvetlerin kurulmasının Irak ordusunu zayıflatacağı gerekçesiyle eleştiriliyor.

ABD’nin küçültülmesini istediği Gönüllü Halk Güçleri’nin ise IŞİD’in işgal ettiği birçok bölgenin kurtarılmasında önemli rol oynadığı bilinirken bu birlikler ABD’yi IŞİD’i Irak’ın bölünmesinin zeminlerini yaratmak için bir araç olarak kullanmakla suçluyor.

YPG ve SDG yeni yılda durdu

Öte yandan Suriye’de YPG’nin de içerisinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) 27 Aralık’ta Teşrin Barajı’nı ele geçirdikten sonra uzun bir süredir IŞİD’e karşı yeni bir operasyona girişmezken son olarak YPG’ye bağlı güçlerin Suriye Arap Ordusu’nun başlattığı Halep operasyonu sonrasında Afrin’den Azez koridoruna doğru bir hamle yaptığı görülüyor.

Suriye Ordusu her cephede IŞİD’i de geriletiyor

Tüm bu verilerle birlikte, Suriye ordusu Şubat ayında IŞİD’e karşı savaşan tek güç konumunda. Üstelik bunu diğer cihatçı teröristlerle de mücadele ederken gerçekleştirdi.

Örneğin Halep’te bir elektrik santralinin de bulunduğu Rayyan artık neredeyse kuşatılmış durumda. Suriye, Halep’in kuzeydoğusundaki bu bölgede Barlehiya, es Sin, Jub el Kalb gibi yerleşim yerlerinin yanı sıra pek çok köyü de kurtarmış oldu.

Yine IŞİD’in elinde bulunan Karyatayn’ın çevresindeki stratejik tepeleri de kurtaran Suriye, son olarak da İtraya-Rakka karayolu üzerinde Tabaka Hava Üssü yakınlarındaki bölgeyi kurtararak hem Tabaka hem de Rakka’ya yönelik operasyonlar için stratejik kazanımlar elde etti.

Suriye’de ateşkesin konuşulmaya başlanmasıyla IŞİD tekrar hatırlanacak mı hep birlikte göreceğiz.