ANALİZ | Emperyalizmden Türkiye'ye yeni görev: Somali'ye askeri üs

Türkiye'nin Katar'daki askeri üsten sonra Somali'ye de bir "askeri eğitim tesisi" kuracağı söyleniyor.

ANALİZ | Emperyalizmden Türkiye'ye yeni görev: Somali'ye askeri üs

askeri_usler somaliTürkiye’nin Katar’daki askeri üsten sonra Somali’ye de bir “askeri eğitim tesisi” kuracağı söyleniyor.

El Cezire Türkiye’nin haberine göre, Türkiye, İran’ın tam karşısında yer alan Katar’dan sonra bu kez de Şiilerle Sünnilerin savaşına sahne olan Yemen’in karşısında yer alan Somali’de bir askeri üs kuracak. Türkiye, Somali ve civarında yaşanan korsan baskınları nedeniyle bir süredir bölgede aktif bir deniz gücü de bulunduruyordu.

Türkiye’nin yeni rolü: Emperyalizmin “sınır ötesi” askeri gücü

Suriye ve Irak’ta savaşı körükleyen, cihatçı terör örgütlerinin arkasında durmayı “milli duruş” olarak lanse eden AKP iktidarı, ülke sınırlarıyla hiçbir ilgisi olmayan ilk deniz aşırı askeri üs çalışmasını Katar’da başlatmıştı. Tugay büyüklüğünde bir askeri üs için Katar ile masaya oturan ve anlaşma yapan Türkiye’nin şimdi de Somali’de yeni bir askeri üs açacağı duyuruldu.

Türkiye dış politikada AKP iktidarıyla birlikte yeni yönelimlere giriyor. Ortadoğu’da emperyalizmin dış politikası yörüngesinde siyaset yapan Türkiye, Ortadoğu’da kurduğu ittifaklarla bu yönelimin oldukça tehlikeli olduğu gözüküyor. Türkiye’nin İsrail, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelerle kurduğu siyasi ittifaklar da Ortadoğu’da barışı değil savaşı veri alan bir siyasal yönelim olarak görülmeli.

askeri_usler katarGerek sınır güvenliği gerekse Kürt sorunu ile hiçbir bağı olmayan Katar’da askeri üs gündemi aslında Ortadoğu’da emperyalist planlar doğrultusunda bir adım olarak okunmalı. Gerek ABD donanması gerekse İsrail gemileri için önemli bir ülke olan Katar’da bir askeri üs görevi Türkiye’ye verilmiş oldu.

Somali’de askeri eğitim üssü adıyla yeni bir deniz aşırı üs girişimi Türkiye’nin barış değil savaş üzerine kurulu saldırgan dış politikasının bir parçası olarak değerlendirilmeli.

Türkiye’nin Somali ilgisi yeni değil

Somali Kızıldeniz’den Aden Körfezi’ne açılan noktada bulunan, uzun sahillere sahip bir ülke. Ayrıca Afrika’nın en gelişmiş ülkeleri olan Kenya ve Etiyopya’ya giden yolu da kontrol ediyor. Bu ülke, Türkiye’nin 2011’den bu yana geliştirdiği Afrika açılımında ilk ayağı oluşturmuştu.

Türkiye Somali’ye yıllardır önemli yardımlarda bulunuyor. Bu işbirliğinin şimdi askeri alanda da kendini göstereceği anlaşılıyor.

Birleşmiş Milletler’in onayladığı yaklaşık on bin 500 Somalili asker, Türkiye’nin Somali’de oluşturacağı askeri tesiste eğitim görecek. Bir seferde yaklaşık 500 askerin eğitileceği tesisin yaz sonunda faaliyete geçmesi bekleniyor. Tesisin güvenliğin sağlamakla ve eğitim faaliyetiyle görevli yaklaşık 200 Türk askeri burada görev yapacak. Somali’de açılacak askeri eğitim tesisi ‘Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması’na dair kanun tasarısı adıyla Meclis Savunma Komisyonu’nda onaylandı.

Somali’de El Kaide bağlantılı Eş Şebab saldırıları ve devletin ciddi bir güvenlik biriminin olmaması sebebiyle yaklaşık 80 milyon hektarlık tarım alanı işlenemiyor, doğal kaynaklar için yatırım yapılamıyor.

http://gazetemanifesto.com/2015/12/14/analiz-katar-neresi-turkiye-askeri-niye/

http://gazetemanifesto.com/2015/12/05/katara-us-musula-tabur-akp-ne-planliyor/