Anadolu cam işçisi greve hazır!

Şişecam şirketler topluluğuna bağlı Anadolu cam fabrikasında işçiler 29 Haziran tarihinde greve hazırlanıyor.

Anadolu cam işçisi greve hazır!

Dünya’nın en büyük üçüncü cam üreticisi olan Şişecam’ın Eskişehir’de bulunan fabrikasında işçiler 17 Haziran günü grev kararı aldı. 29 Haziran’daki greve hazırlanan Şişecam işçileri,  toplu sözleşme görüşmelerine ek maddeler eklenmesini istiyorlar.

Kristal-İş sendikası ile Şişecam yönetimi arasında süregiden Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri bir süre önce tıkanırken, Eskişehir Anadolu cam fabrikasında çalışan işçiler özellikle taşeron işçilerin kadroya geçirilmesini, ücretlerin arttırılmasını ve ek sosyal haklar edinilmesini istiyorlar.

“İsteklerimiz kabul edilinceye kadar grev kararlılığı sürecek”

Manifesto’ya konuşan işçiler greve hazırlandıklarını belirtirken şunları söylediler:

“İçeride moralimiz yerinde. Bütün işçiler olarak ortak karar aldık bu grevi. Özellikle toplu sözleşme sürecinde takınılan tavır ve ek maddelere karşı ilgisizlik bizi bu kararı almaya itti.

Yükleme bölümünde taşeron olarak çalışan işçilerin kadroya geçirilmesini, ücret farklarının kapatılmasını, ücretlerin arttırılmasını ve diğer haklarımızın da gözden geçirilmesini istiyoruz.” dediler.

Üretim kısmında yer alan bir başka işçi de grevi desteklediğini belirtirken, “isteklerimiz kabul edilene kadar grev kararlılığımız sürecek” şeklinde konuştu.

Kristal-İş sessiz mi kalacak?

Şişecam fabrikalarında Kristal-İş sendikası ile şirketler grubu arasında Grup Toplu İş Sözleşmesi bulunuyor. Anadolu cam fabrikası bu sözleşmen kapsamının dışında tutulurken, Anadolu cam işçileri son dönemde sendikaya örgütlendi.

Geçtiğimiz yıllarda Şişecam’ın 11 fabrikasında grev ilan edilirken, grev Bakanlar Kurulu kararı ile “milli güvenliği tehdit edici” bulunularak ertelenmişti. Kristal-İş sendikasının da tutumuyla işçiler fabrikalarına geri dönerken, bu grev sürecinde de sendikanın alacağı tutum işçiler açısından belirleyici olacak.