Amerikancı koalisyon Maduro’yu yıkmak için harekete geçti

Demokratik Birlik koalisyonu devlet başkanı Maduro’yu yıkmak için “geri çağırma referandumu” kartına başvuruyor.

Amerikancı koalisyon Maduro’yu yıkmak için harekete geçti

Venezuela’da anayasal kurumlar arası çekişme yeni bir aşamaya giriyor. Meclis’te çoğunluğu elde tutan ve ABD tarafından desteklenen aşırı sağcı Demokratik Birlik koalisyonu Maduro’yu yıkmak için Venezuela anayasasının verdiği hak olan “geri çağırma referandumu” kartını oynuyor. Demokratik Birlik tarafından yürütülen kampanyada referandum için gerekli olan tüm seçmen nüfusunun yüzde 20’sinin imzasının alınma şartı sağlandığı iddia edilirken, üç gündür devam eden tartışmalara Venezuela Yüksek Seçim Kurulu noktayı koydu.

Sağcı her ülkede aynı yönteme başvuruyor: Ölülere imza

Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamada referandumun 2017’den önce yapılamayacağını açıklarken, toplanan imzaların da eksik olduğunu duyurdu.  Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamada toplanan imzalardan 11 bin tanesinin ise “vefat etmiş” kişilere ait olduğunu duyururken, bu tutarsızlıkların ayrıca inceleneceğini duyurdu.

Demokratik Birlik koalisyonu grubu yaptığı açıklamada duruma itiraz edeceklerini duyururken, seçimleri 2016 yılının sonuna kadar tamamlamak istiyor. Anayasanın verdiği yetkiye göre Maduro’nun 2016 yılı sonunda düşürülmesi, yeni seçimlerin de önünü açabilecek. Demokratik Birlik halk iktidarını yıkmak için adım atarken, Maduro’nun da buna karşı adım atabileceği konuşuluyor.

Karşı adım: Devrimin sertleşmesi

Referandum kartının 2017 öncesinde kullanabilir hale gelmesi durumunda, Maduro’nun görevi başkan yardımcısı Aristobulo Isturiz’e bırakabileceği konuşuluyor. Isturiz son iki yılda görevinde bulunurken, Isturiz’in devrimin ilerlemesi için daha sert tedbirler alacağı konuşuluyor.