Altıok'tan çocuk ölüm ve istismarına dur çağrısı

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, "çocuk hakları alt komisyonu" açılması talebiyle dilekçe verdi.

Altıok'tan çocuk ölüm ve istismarına dur çağrısı

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu adına çocuklara yönelik yaşam hakkı ihlallerine ilişkin ‘çocuk hakları alt komisyon’ kurulması için başvuruda bulundu. Son dönemde öldürülen çocukların, çocuklara yönelik şiddet ve istismarın artması üzerine gerekli tedbirlerin alınması için alt komisyon kurulmasını isteyen Altıok, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na dilekçe iletti.

Altıok dilekçesinde, Türkiye’de 2014’te “toplumsal olaylarda, yargısız infazla veya kamu görevlilerinin ihmali sebebiyle 38 çocuk öldüğünü” belirtti. Ayrıca, “Devletin önlem almadığı; gruplar arası kavga, çocuk evlilikleri, şiddet, silahlanma, intihar, ihmal, iş cinayetleri afetlerde de 548 çocuk ölmüştür.” “Buna ölen ve kayıt altına alınabilen mülteci çocukları da eklediğimiz de sayı 589’a çıkmaktadır.” “Devletin önlem almadığı; gruplar arası kavga, çocuk evlilikleri, şiddet, silahlanma, intihar, ihmal, iş cinayetleri afetlerde 548 çocuk ölmüştür. Buna ölen ve kayıt altına alınabilen mülteci çocukları da eklediğimiz de sayı 589’a çıkmaktadır. 2015 yılı raporlaması ise henüz tamamlanmamıştır.”

2015 yılı raporlamasının henüz tamamlanmadığını vurgulayan Altıok herhangi bir iyi gelişme olmadığına dikkat çekti.

Savaşın çocuklar üzerindeki etkisine de vurgu yapan Altıok, dilekçeye şunları ekledi:

“Savaşa, çatışma ortamına doğrudan ya da dolaylı maruz kalan çocuklar kaygı, üzüntü, öfke, güven kaybı, çaresizlik, umutsuzluk, yabancılaşma ve daha birçok baş edilmesi zor duygular yaşıyor; bu durum çocukların fizyolojik, psikolojik, sosyal ve toplumsal gelişimini etkiliyor.

“Tüm bu bilimsel gerçeklere rağmen çocukların korunması için herhangi bir önlem alınmamakta, devletin yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucunda ortaya çıkan hak ihlalleri ağırlaşarak ve artarak devam etmektedir.”

Altıok verdiği dilekçede, “Çocuk Hakları Alt Komisyonu”nun önemini Türkiye’de son dönemde yaşanan çatışmalar ve savaş ortamı üzerinden de açıklayarak, insan hakları komisyonun bu duruma öncelik vermesi talebinde de bulundu.