Almanya'dan Türkiye'nin NATO üyeliğine ilişkin açıklama

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye'nin NATO üyeliği, vize serbestisi ve Suriye sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Almanya'dan Türkiye'nin NATO üyeliğine ilişkin açıklama

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye’nin NATO’nun çok önemli bir ortağı olduğunu ve öyle de kalması gerektiğini belirtti.

Steinmeier, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Rusya arasındaki yakınlaşmanın iyi bir gelişme olduğunu ifade ederek ”Ancak bu ilişkinin, Rusya’nın Türkiye’ye alternatif bir güvenlik ortaklığı sunacak kadar sıkı olacağına inanmıyorum. Türkiye çok önemli bir NATO ortağıdır ve öyle de kalmalıdır” diye konuştu.

Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye vize serbestisi uygulayıp uygulamayacağına ilişkin Steinmeier, ”Vize serbestisi ancak koşulların yerine gelmesiyle mümkün olur. Şu anda bu söz konusu değil” değerlendirmesinde bulundu.

Suriye’deki trajediye de değinen Steinmeier, siyasi olarak Suriye’de güçsüz olmadıklarını ancak çatışmaları da durduramadıklarını belirterek çatışmaların 5 yıldır devam ettiğini vurguladı.

AA’ya göre, Suriye’de yaşananları ‘trajedi’ olarak nitelendiren Steinmeier, Halep’ten gelen fotoğraflarda ‘zulmün’ hangi noktada olduğunun görüldüğünü ifade ederek bazı aktörlerin çatışmaları sonlandırmakla ilgilenmediği suçlamasında bulundu.

Steinmeier, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın “sonunda bu işin galibi mi olacağı” sorusuna, ”Bunun imkansız olduğunu düşünüyorum. Geçiş döneminde Esad’ın partisinin bir rolü olacaktır. Ancak Suriye’nin siyasi geleceği Esad’sız olmalıdır ve öyle olacaktır” cevabını verdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, diğer ülkelerin Suriye’deki rolleri konusunda, ”Suriye’deki iç savaşın çözümü Moskova’sız mümkün değildir, aynı şekilde Türkiye’siz, İran’sız ve Suudi Arabistan’sız da.” ifadelerini kullandı.