Almanya'da 'Kavgam'ın liselerde okutulması tartışılıyor

Hitler'in 'Kavgam'ı Almanya'da Telif hakkı yıl sonunda bitecek olan kitabın 'açıklamasız' baskılarını yapanlar 'ırkçı nefreti yaymak'la suçlanacak. Kitabın eleştirel baskısının ise liselerde okutulması tartışılıyor.

Almanya'da 'Kavgam'ın liselerde okutulması tartışılıyor

Telif hakkı yılsonunda bitecek olan kitabın ‘açıklamasız’ baskılarını yapanlar ‘ırkçı nefreti yaymak’la suçlanacak. Kitabın eleştirel baskısının ise liselerde okutulması tartışılıyor. Yayın hakları 70 yıldır Almanya’nın Bavyera eyaleti yönetiminde bulunan ve telif hakkı bu yılın sonunda sona erecek olan ‘Kavgam’ın açıklamalı ve eleştirel baskısı 2016’nın ilk günlerinde yayımlanacak.

Ancak Alman yetkililer, telif hakları ortadan kalkacak olmasına karşın ‘Kavgam’ kitabının ‘açıklamasız’ baskılarını yapacak yayıncıları ‘ırkçı nefreti yaymak’la suçlayacaklarını duyurdu.

The Guardian’da yer alan habere göre Almanya Öğretmenler Birliği yöneticileri, Adolf Hitler’in ırkçı görüşlerini içeren ve İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya’da basılmayan ‘Kavgam’ın açıklamalı eleştirel baskısının, gençleri Nazizme karşı uyarmak amacıyla liselerde okutulması gerektiğini savundu. Öğretmenler Birliği’nin başkanı Josef Kraus’un da, Hitler’in kitabından seçilmiş bölümlerin 16 yaş ve üstü öğrencilere okutulması gerektiğini, böylece yasaklanmış bir kitabın gençlere daha çekici gelmesinin önlenebileceğini ileri sürdü.

Münih’teki Çağdaş Tarih Enstitüsü, 2016 Ocak’ta 3 bin 500 kadar açıklamanın ve tarihi yorumun yer alacağı bir kitap yayımlayacak. Sosyal Demokratların eğitim politikası sözcüsü Ernst Dieter Rossmann, “Bu insanlık dışı kitabın maskesini düşürmek, modern eğitimin görevi” dedi.