Almanya'da Alevilere özel mezarlık

Berlin ve Hamburg’da Alevi Toplumu, üyeleri için özel mezar yeri edindi.

Almanya'da Alevilere özel mezarlık

Berlin ve Hamburg’da Alevi Toplumu, üyeleri için özel mezar yeri edindi. Berlin Alevi Toplumu Başkanı Halit Büyükgöl, “Üyelerimiz cenazelerini Alevi geleneğine ve inancına göre artık Almanya’da toprağa vermek istiyor. Biz de uzun uğraşlardan sonra Berlin’de bize ait mezarlık yeri edindik” dedi.

Hüüriyet gazetesinden Ali varlı’nın haberine göre Almanya’da son yıllarda büyük sorun haline gelen Müslümanlara özel mezar yeri sıkıntısı artık yavaş yavaş aşılıyor. En son Berlin ve Hamburg’da Protestan kilisesiyle anlaşmaya varan Alevi Toplumu, kendi inançlarına mensup olanlar için mezar yerleri edindi.

Berlin Alevi Toplumu Başkanı Halit Büyükgöl, “İnsanlar yaşadıkları yerlerde cenazelerini toprağa vermek istiyor. Bunun çeşitli nedenleri var. Kimisi ölen yakının mezarını sık sık ziyaret etmek istiyor. Kimi maddi olanaksızlıklardan dolayı Türkiye’ye götüremiyor. Kimi de artık Türkiye ile bağını koparma noktasında. Ancak burada da cenazeyi gömecek yer bulmak sıkıntılı. Geleneklerine ve inançlarına uygun bir mezarlık yeri olma talebi oluştu. Biz de inancımıza uygun bir mezarlık yeri için başvurduk. Berlin Brandenburg Protestan Kilisesi, kendisine ait Neukölln’deki mezarlığın bir kısmını bize tahsis etti. Büyük anlayış gösterdiler. Şimdilik 3 bin metrekarelik alan aldık. Gelecek yıl bu alan 5 bin metre kareye çıkacak” dedi.

Herkese açık olacak

Berlin Alevi Toplumu Genel Sekreteri Kadir Şahin, “Mezarlığa kimin gömüleceğinin iznini Berlin Alevi Toplumu karar verecek. Ancak biz mezarlığı sadece Alevi inancına mensup olanlar değil, inancı ne olursa olsun herkesin gömülmesine müsaade edeceğiz. Mezarlığın hem girişine hem de içindeki alana Alevi sembolleri koyacağız. Mezarlık alanını da inancımıza ve geleneklerimize göre planlayacağız” dedi.

Hamburg Alevi Toplumu da bu kentte mezar yeri tahsis etti. Hamburg’daki mezarlığın açılışı için Nisan ayında resmi bir tören planlanıyor.