Ali Kemal'in torunu İngiliz Bakan'dan Çavuşoğlu'na: Büyük amcam sizinle aynı işi yapıyordu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da bulunan İngiliz mevkidaşı Boris Johnson ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Ali Kemal'in torunu İngiliz Bakan'dan Çavuşoğlu'na: Büyük amcam sizinle aynı işi yapıyordu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da bulunan İngiliz mevkidaşı Boris Johnson ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin çok verimli geçtiğini belirten Çavuşoğlu, Ankara ziyareti için Boris Johnson’a teşekkür etti.

Çavuşoğlu’ndan sonra konuşan Johnson’ın ise sözlerine Kurtuluş Savaşı Dönemi’nde Damat Ferit Paşa Hükümeti’nin İçişleri Bakanlığı yapmış olan öz dedesi Ali Kemal’i hatırlatarak başlaması dikkat çekti. Johnson’un o sözleri şöyle:

— Benim atalarım buradan aslında. Aslında büyük amcam zannediyorum sizin yaptığınız işi yapıyordu. Kuzenim Selim de aynı şekilde. Bu bakanlıkta benim ailemin bir tarihi var.

Gülen sorusu

Bir gazetecinin “İngiltere’nin Gülen grubuna karşı ne tür önlemler aldığına” ilişkin bir sorusu üzerine Johnson şunları söyledi:
— Gülenizm ve onların davranış biçimi aslında bizim yeni karşılaştığımız bir şey. Türk meslektaşlarımızdan bilgi alıyoruz. Dünyadaki diğer örgütlerden farkları konusunda bilgi alıyoruz. Temmuz’da olan şiddet içerikliydi. Buna ciddi bir şekilde bakmamız gerekiyor. Gülen örgütünün ülkemizde yaratabileceğini sonuçlar konusunda çok ciddi davranmamız gerektiğini düşünüyorum.

Johnson’un öz dedesi Ali Kemal

Boris Johnson’ın dedesi Ali Kemal, Mütareke döneminde Mustafa Kemal’e karşı sert duruşuyla hatırlanıyor. İçişleri Bakanlığı görevinde iken Kuva-yi Milliye ve Mustafa Kemal aleyhine emirler yayımlayan Ali Kemal’in,  İngiliz Muhipler Cemiyeti’nin de kurucularından birisi olduğu biliniyor.

Johnson’ın dedesi, Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra İzmit’te genç subaylar tarafından linç edilerek öldürülmüştü.