"Aleviler Esad’dan uzaklaşıyor” yalanı

Geçtiğimiz hafta BBC tarafından sihirli bir şekilde “elde edilen” 8 sayfalık bir belgeye göre Suriye’de yaşayan Alevilerin yavaş yavaş Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan uzaklaşmaya başladığı iddia edilmişti.

Geçtiğimiz hafta BBC tarafından sihirli bir şekilde “elde edilen” 8 sayfalık bir belgeye göre Suriye’de yaşayan Alevilerin yavaş yavaş Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan uzaklaşmaya başladığı iddia edilmişti. Çok geçmeden Türkiye’deki ve dünyadaki ana-akım burjuva medya organları da bu habere balıklama atladığı görüldü. BBC’nin yanı sıra Al-Jazeera gibi medya tekelleri bu uydurmaca haberi yayınlamakta gecikmemişlerdi.
Suriye’de emperyalizmin dışarıdan müdahalesi ile ülkede çıkan iç savaş süresi boyunca buna benzer iddialar farklı dönemlerde ortaya atılmıştı. Geçtiğimiz senelerde yine benzer bir şekilde Alevilerin Suriye yönetiminden uzaklaştığı, desteğini çektiğini gibi iddialar İslamcı medya kuruluşları tarafından ortaya atılmıştı. Neredeyse her sene geleneksel olarak Suriye yönetiminden “uzaklaşan” Aleviler, bu sene bir kez daha “uzaklaşarak” geleneği bozmamış olduklarını göstermiş oldular.
“Elde edilen” belgenin gerçekliğine dair hiçbir ön çalışma yapılmadan dünya kamuoyuna sunulan bu belgeye(!) cevap, konunun en önemli muhattaplarından birisi olan Şeyh Ahmet Bilal tarafından getirildi. Belgeyi ve iddiaları yalanlayan Ahmet Bilal, Suriye İlahiyat Enstitüsü direktörü ve Suriye’de yaşayan Alevilerin önemli liderlerinden birisi. BBC’nin “ortaya çıkardığı” iddiaları araştırmadan yayınlayarak “haber” yaptığını söyleyen medya tekellerinin Ahmet Bilal’in görüşlerini yayınlanıp yayınlanmayacağı ise merak konusu.
Sputnik Arabic’e verdiği röportajın önemli satır başlıkları şöyle:
“Biz tek bir ülkeyiz ve aramızda kan bağı var. İlk önce onlar böyle bir belgenin gerçekten var olduğunu kanıtlasınlar.” 
Bu belgelerin, Suriye’ye karşı yürütülen savaşın bir benzeri olduğu belirtilen Ahmet Bilal, bu çabaların Suriye’ye karşı yürütülen komploların başarısız bir örneği olduğunu ifade ediyor. Aynı zamanda, bu iddiaları yayınlayanlardan da acil bir şekilde özür beklediğini belirtiyor.
Suriye’deki Alevilerin Esad’ı reddettiğini söyleyen gizli bir belge olamayacağını söyleyen Ahmet Bilal, “Ülkemiz bütün mezhepleriyle birlikte birlik olmuştur ve Beşar Esad, emperyalizme ve Siyonizme karşı yürütülen Arap direnişinin sembolüdür.” şeklinde konuşuyor.