Al-Naimi'den ABD'li petrolcülere mesaj var

Suudi Arabistan Petrol Bakanı AL-Naimi, ABD'li petrol üreticilerine, ya maliyeti düşürmelerini ya da petrol işinden çıkmalarını söyledi.

Al-Naimi'den ABD'li petrolcülere mesaj var

Dünyanın en güçlü petrol adamı, ABD’nin Houston kentinde, düşük petrol fiyatlarından kurtulmak isteyen üst düzey yöneticilere sert bir mesaj verdi: Yüksek maliyetli petrol üreticileri, birçoğu bu salonda bulunuyor, ya maliyetleri düşürmeli, borçlanmalı ya da işlerini tasfiye etmeli.

Petrol alanında binlerce üst düzey yetkilinin karıldığı IHS CESAweek kob-nferansında, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi’den gelen mesaj, daha fazla harcama kısıntısı, daha fazla petrol çalışanının işten çıkarılması ve daha fazla sondaj tesisinde üretimin durdurulması anlamına geliyor.

Naimi, Salı günü Houston’da katılımcılara, “Acımasız geliyor ve ne yazık ki öyle, ancak bu piyasaların yeniden dengelenmesi için en etkin yol” dedi.

Kuzey Amerika’da 74 petrol üreticisi, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors’a göre, borçlarını ürdürmekte önemli güçlüklerle karşı karşıya. Teksas’tan Kuzey Dakota’ya, kaya petrolü üreticilerinin büyük kısmı, 10 yılı aşkın süre önce kaya petrolü endüstirisnin oluşturulmasına yardımcı olan EOG Resources Inc.’nin eski CEO’su Mark Papa’ya göre, yenden yapılanma ve iflas dalgası ortamında, önümüzdeki aylardan ortadan kalkacak. Şimdi özel sermaye şirketi Riverstone Holdings LLC’nin ortaklarından olan Papa, Salı günü bir tartışma panelinde, ayakta kalanların ise daha muhafazakar olacağını belirtti.