AKP'ye yakınlığıyla bilinen eski Musul Valisi'ne "Türkiye'ye ajanlık"tan tutuklama kararı

Irak'ta eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları lideri Esil Nuceyfi hakkında "Türkiye'yle işbirliği" yaptığı gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarıldı.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen eski Musul Valisi'ne

Irak’ta eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları lideri Esil Nuceyfi hakkında “Türkiye’yle işbirliği” yaptığı gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarıldı.

Eski Musul Valisi Nuceyfi ile ilgili kararı Irak Yüksek Yargı Yönetimi Sözcüsü Abdussettar Bayraktar yazılı bir açıklamayla duyurdu.

Abdussettar’da karara ilişkin yaptığı açıklamada, “Musul’u temsil eden üç vilayet meclisi üyesi, 21 Aralık 2015 tarihinde Merkezi Soruşturma Mahkemesi’ne başvurarak, Nuceyfi’nin yabancı ülkeyle iletişime geçtiği ve Türk güçlerinin Musul’a girişini kolaylaştırarak Duhok’taki Zalikan kampında askeri üs kurmasını sağladığı yönünde bilgi verdi” ifadelerine yer verdi.

Bayraktar’ın açıklamasında, mahkemenin aynı gün içerisinde söz konusu kişilerden şikayette bulunup tanık getirmelerini istediğini aktarılırken “İki gün önce askeri kamptan iki tanık geldi ve kampta olup bitenler hakkında açık beyanda bulundu. Mahkeme, Türk askerlerinin kampta bulunduğuna dair resmi belge ve fotoğraflara ulaştı” denildi.

Açıklamada, soruşturma sonucunda ‘sanık’ olarak nitelendirilen Nuceyfi hakkında, ceza kanununun ‘yabancı ülkeyle iletişime geçme’ suçunu içeren 164. maddesi uyarınca tutuklama kararı çıkarıldığını belirtti.

Başika’nın mimarlarından

Geçtiğimiz yıl Irak Meclisi’inin onayıyla valilik görevinden alınan Esil El Nüceyfi, AKP’ye yakınlığıyla biliniyor. Nuceyfi, Irak’la krize neden olan Başika Kampı’nda TSK’nın askeri eğitim verdiği Haşdi Vatani’nin de kuruculuğunu yapmıştı. ‘Musul’u kurtarma’ iddiasıyla kurulan Haşdi Vatani, daha sonra isim değiştirerek “Ninova’nın Bekçileri” adını aldı.