AKP'nin yıktığı Sur'a ilk müşteri Davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Diyarbakır'ın Sur ilçesinde konuştu.

AKP'nin yıktığı Sur'a ilk müşteri Davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Diyarbakır’ın Sur ilçesinde konuştu. Davutoğlu’nun konuşmasında “terörle mücadele” ezberleri egemen olurken “Güzel Diyarbekir’de bir güzel evim olsun isterim. Mekânım Diyarbekir olsun.” diyerek operasyonlarla yerle bir edilen Sur’daki kentsel dönüşüm projesine ilk müşteri de oldu.

“Ya birleşeceğiz ya da bizi parçalayacaklar”

Davutoğlu’nun konuşmasında hamaset eksik olmazken “Bugün sizle paylaşacağım projelerimiz insanlığa, medeniyete, Diyarbekirlilere saygımızın eseridir. Yürek şehri Sur’a saygımızın eseridir.” diyerek yine açılışlarla övündü.

“Bir yol ayrımındayız. Ya birleşeceğiz. Ya da bizi parçalayacaklar.” diyen Başbakan, operasyonları ise “Huzur ve Demokrasi operasyonları” olarak tanımladı. Davutoğlu, “Ben buraya Diyarbekir’e teşekkür etmeye geldim. Bu tahrik, provakasyonlara karşı dimdik durdukları için. Ben Diyarbakırlılara son olarak Nevruz’da provokasyona gelmedikleri için kardeşliğimize sahip çıktıkları için bir kez daha teşekkür ederim.” diyerek AKP’nin savaş politikalarını savunmayı sürdürdü.

“Güzel Diyarbekir’de bir güzel evim olsun”

Ahmet Davutoğlu, operasyonlarda yıkılan Sur ilçesi için geliştirilen kentsel dönüşüm projesini de, “İnşallah, Sare Hanım’a da zikrettim. Güzel Diyarbekir’de bir güzel evim olsun isterim. Mekânım Diyarbekir olsun.” diyerek pazarlamaya başladı.

“Burada amacımız çok açıktır, insanı korumak, mekanı korumak. Hayatı iyileştirmek.” diyen Davutoğlu kentsel dönüşüm uygulamalarının kötü siciline rağmen Sur’daki projeyi eleştirenleri suçlamayı başardı. Davutoğlu, “Biz Sur’u inşa ve ihya edeceğimizi duyurduğumuzda birtakım tezviratlarla vatandaşımızın kafasını bulandırmaya çalıştılar. Sur’dan insanları çıkarmak istiyorlar diye dedikodu yaptılar.” diye konuştu.

Diyarbakır’daki kutsal emanet: Özel mülkiyet

Davutoğlu, “Siz bizim Diyarbakır sevgimizi bilseydiniz aynaya bakmaya utandırdınız. Bizim için bunlar kutsal emanettir.” derken “Acele kamulaştırma gibi hukuki anlamda attığımız adım onların mülkiyet haklarını kesinlikle tehlikeye sokmayacakları gibi teminat altına alınacaktır.” diyerek kutsalının özel mülkiyet olduğunu itiraf etti.

Davutoğlu Stalin’i gördü

Başbakan Diyarbakırlılar’ın ve Sur’da yaşayanların rızası olmadan adım atılmayacağını da ileri sürerken HDP’yi de suçladı. Davutoğlu, “Onlar Türkiyeleştirmek derken dahi zihinlerinde daima bir ayrıştırma var. Onlar benim Diyarbakır’a duyduğum muhabbeti keşke Konya ile duyabilseler.” diye üst üste iki cümlede ayrımcılık yapar hale düştü.

Davutoğlu, HDP’yi eleştirirken eski Soğuk Savaş ezberlerine de başvurarak “Onların zihninde Stalinist modeller var.” dedi.