AKP'nin yeni kaynağı: Varlık Fonu kuruldu

"Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ" kuruldu.

AKP'nin yeni kaynağı: Varlık Fonu kuruldu

Türkiye Varlık Fonu’nun kurulmasına ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Başbakanlığa bağlı “Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ” kuruldu. Şirketin sermayesi 50 milyon lira olarak belirlendi.

AKP, kurulan fon ile, Kanal İstanbul, İstanbul’a üçüncü havalimanı, 3 katlı büyük İstanbul tüneli, hızlı tren projeleri, nükleer santral gibi büyük boyutlu projeler için finansman sağlamayı hedefliyor. AKP’ye göre, varlık fonu sayesinde, Türkiye, bu tarz projeleri daha az maliyetle ve daha kısa bir sürede hayata geçirerek, uluslararası arenadaki etkinliğini artıracak.

Enerji projelerine yatırımlar arttırılacak

Türkiye için önem taşıyan altyapı yatırımlarının yanı sıra enerji projelerine de Varlık Fonu sayesinde hız kazandırılmak isteniyor. Petrol, doğalgaz, yenilenebilir enerji ve nükleer santral gibi stratejik projelerin gerçekleşmesinde de Varlık Fonu kullanılacak.

Fonun, savunma, havacılık, yazılım, ilaç gibi alanlarda faaliyet gösteren yerli şirketleri destekleyecek. Bu alanlarda patronlara sağlanan teşvikler Fon’un desteğiyle sunulacak.

Bir tek Türkiye’de yok

G-20 ülkeleri içerisinde Varlık Fonu olmayan tek ülke konumundaki Türkiye, kurduğu fonu 200 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştırmayı hedefliyor.

Fon ile birlikte, Türkiye’nin yer altı ve üstü kaynakları ve AKP’nin çok meraklı olduğu projeler menkul ve gayrimenkul haline dönüştürülerek Borsa İstanbul ve sermaye piyasalarında sermayeye açılacak.

Bağımsız denetime tabi olacak

Şeffaf bir yapıda olacağı söylenen fonla, ağırlıklı olarak, devlet tahvillerine, hisse senetlerine, yatırım fonlarına, çeşitli projelere ortaklık yoluyla girilerek, yatırım yapılması sağlanacak.

Ayrıca fon, vadeli mevduat ve katılma hesabı, sermaye piyasası araçlarının alım satım, repo, kira ve gayrimenkul sertifikaları, diğer devletler veya yabancı şirketler tarafından yapılacak yatırımlara katılım ve diğer yatırım araçları işlerine girilebilecek.

Bağımsız denetime tabi olacak fonun kaynakları arasında, özelleştirme kapsamında bulunan ve devrine karar verilen varlıklar ile diğer finansman kaynakları yer alacak.