AKP'nin Sur'daki rant planlarına tanıtım İsmet Berkan'dan

İlan edilen sokağa çıkma yasakları sonrasında yaşanan çatışmalarla adeta yok edilen Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki kentsel dönüşüm plan ve projeleri, AKP'nin ilçeyle ilgili rant planlarını ortaya çıkardı.

AKP'nin Sur'daki rant planlarına tanıtım İsmet Berkan'dan

İlan edilen sokağa çıkma yasakları sonrasında yaşanan çatışmalarla adeta yok edilen Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki kentsel dönüşüm plan ve projeleri, AKP’nin ilçeyle ilgili rant planlarını ortaya çıkardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait planlar, ilçenin neden yıkılarak harabeye döndüğünü de ortaya koyuyor.

Diyarbakır’da, özellikle Sur ilçesinde yoğunlaşan çatışmaların ve yaşanan yıkımın ardından, AKP’nin kentsel dönüşüm kapsamındaki rant projeleri çıktı.

5rsm569df12e26e59

Operasyonlarla projenin ilk aşaması olan yıkımlar tamamlandı

Haberdar.com internet sitesinin haberine göre, hazırlanan projede; mevcut konut alanlarının yıkılarak yenileri yapılacak. Ayrıca oluşturulan yeni konut rezerv alanları ile ilçedeki tüm konutlar kadar yeni konut yapılması da planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı 2015 yılına ait çalışma planı, bu rezerv alanlarını net bir şekilde ortaya koyuyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da doğruladığı projenin ilk aşamasını oluşturan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projesinde yer alan yıkım aşaması yaklaşık 2 aydır devam eden operasyonlarla gerçekleştirildi. Sur ilçesindeki tüm binalar ya tamamen yıkıldı ya da kullanılamaz hale geldi.

4rsm569df1475fbe3

İsmet Berkan, bu kez de Sur’da kentsel dönüşümün “piyar”ına soyundu

Öte yandan, Hürriyet gazetesi yazarı İsmet Berkan da geçtiğimiz günlerde bölgeye yaptığı seyahatten izlenimlerini paylaşmıştı. Berkan’ın yazısında öne çıkan, Paris Komünü’nü 1848’e taşımak gibi cehalet örneklerinin dışında, bölgenin nasıl yeniden imara tabi tutulacağının ipuçlarıydı.

“Sur çok özel bir yer. Tarihi mimarisinden geriye neredeyse hiç sivil örnek kalmamış olsa da sit alanı ve koruma altında. Mevcut binalar yıkılırsa pek çoğunun yeniden yapılamayacağını herkes biliyor.” diye yazısına başlayan Berkan, güvenlik yetkilileriyle sohbetlerini anlatarak bölgede tıpkı Paris Komünü sonrasında Paris’te yapıldığı gibi yolların genişletilmesi gibi hususların değerlendirildiğinin işaretini verdi.

8rsm569df4e9e7487

“Kamulaştırma planı zaten vardı”

Berkan yazısında “Diyarbakır’ın yoksullarının yaşadığı köhne bölge” diye tanımladığı Sur için zaten kentsel dönüşüm kararının önceden alındığını yazarken devletin son operasyonlarda yıkılan veya hasar gören binalar için hem “terör tazminatı” hem de kamulaştırma bedeli ödemek yerine boşaltılmış sayılabilecek ilçede yurttaşlara kira yardımı yapıp inşaatlara başlamanın planlarını yaptığını da ifade etti.