AKP’nin kırmızı çizgisi YPG tarafından aşıldı

YPG ve ÖSO’nun yer aldığı ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Afrin’deki kolu, Halep’in Azez kenti yakınlarındaki Tanab köyünü ele geçirdi. SDG daha önce de Azez’e yakın Malikiye ve Şevarka bölgelerini almıştı. Tanab’ı El Nusra ve Ahrar el-Şam’ın elinden alan YPG liderliğindeki SDG’nin hedefinde Halep’in kuzeyindeki Menagh Hava Üssü’nün bulunduğu belirtiliyor. Bir kolu Fırat Nehri’nin... View Article

AKP’nin kırmızı çizgisi YPG tarafından aşıldı

YPG ve ÖSO’nun yer aldığı ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Afrin’deki kolu, Halep’in Azez kenti yakınlarındaki Tanab köyünü ele geçirdi.

SDG daha önce de Azez’e yakın Malikiye ve Şevarka bölgelerini almıştı.

Tanab’ı El Nusra ve Ahrar el-Şam’ın elinden alan YPG liderliğindeki SDG’nin hedefinde Halep’in kuzeyindeki Menagh Hava Üssü’nün bulunduğu belirtiliyor.

Bir kolu Fırat Nehri’nin üzerinden diğeri de Suriye’nin kuzeybatısından ilerleyen SDG’nin Tanab’la birlikte Tat Mıraş köyünü de ele geçirdiği bildirilirken, İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin paylaştığı bu bilgi Suriye Demokratik Güçleri tarafından henüz teyid edilmedi.

ABD’nin, koalisyon güçlerinin kara gücü olarak nitelendirdiği YPG’nin Türkiye sınırına yakın olan Azez çevresinde ilerlemesine Ankara’nın ne diyeceği belirsizliğini korurken hafta içerisinde YPG liderliğindeki SDG, Teşrin Barajı’nı ele geçirerek AKP hükümetinin kırmızı çizgi saydığı Fırat’ın batısına geçmiş, YPG’nin Halep’in kuzeyinde ilerlemesine ilişkin AKP cephesinden herhangi bir yorum gelmemesi ise harekâtın ABD ve koalisyon güçlerince desteklenmesi olarak değerlendirilmişti.

Azez, Halep ile Kilis arasındaki bölgeyi elinde tutan El Nusra Cephesi ve Ahrar el-Şam gibi cihatçı grupların en önemli lojistik üssü konumundayken doğusu IŞİD’in hâkimiyet bölgesi. YPG doğuda Afrin’i, batıda ise Cerablus’tan Irak sınırına kadar olan bölgeyi kontrol ediyor.

Türkiye iki bölge arasında kalan IŞİD ve muhaliflerin kontrolünde olan Mare-Cerablus hattının YPG’nin kontrolüne geçmesine karşı çıkarken ABD, SDG’nin harekâtına havadan destek veriyor.

Suriye Ordusu kuzeyde ve güneyde ilerliyor

Öte yandan Suriye Ordusu da Halep’in doğusundaki Najarah’a yönelik yürüttüğü operasyonda yerleşimi IŞİD’den temizledi. Bir süredir kuşatılmış olan Kuveyrs Hava Üssü’nde oluşturulan tampon bölgeyle Suriye Ordusu stratejik nokta olan Bab’a sadece 12 km mesafede bulunuyor.

Halep’in doğusu IŞİD’in, Türkiye’yle sınırı olarak elinde bulundurduğu gelir ve mühimmat kaynağı olan bölgeyken 2015 Eylül’ünden bu yana Rus hava saldırılarıyla birlikte abluka altında.

Kuveyrs’te bulunan Suriye ordusu ile Teşrin’deki YPG güçlerinin arasındaki 40 kilometrelik bölgenin IŞİD’den temizlenmesi, cihatçı örgütün Halep’in tamamından çekilmesi anlamına geliyor.

Şeyh Mişken’de bulunan El Nusra ve ÖSO’nun Suriye Ordusu’nun Dara’a bölgesinde ilerlemesi ve kendilerini kentte sıkıştırmasıyla birlikte müttefiklerine hükümet güçlerine karşı destek çağrısı yaptıkları bildiriliyor. Cuma sabahı Suriye Ordusu, Filistin Kurtuluş Ordusu ve Izra Ulusal Savunma Güçleri ile birlikte El Nusra ve ÖSO’yu kentte sıkıştırmıştı.

Kuzeydoğu Dara’a bölgesindeki Izra kentinden bir askeri kaynağın bildirdiğine göre Şeyh Mişken’in yüzde 75’i Suriye Ordusu’nun kontrolünde bulunurken El Nusra ve ÖSO kaybettikleri mevzileri geri almak için harekete geçmeye çalışıyor. Kuneytra – Suveyda karayolu ile birlikte Güney Suriye’de kontrolü ele geçirmek açısından Şeyh Mişken’in stratejik önemi bulunuyor.