AKP'nin ilçe başkanı heykelden tahrik oldu

Bursa'nın merkez Nilüfer Belediyesi’nin, Üçevler Mahallesi'nde bulunan 'Adem ile Havva' heykeli, 'müstehcenlik', 'inanç' ve 'ahlak' tartışmalarına neden oldu.

AKP'nin ilçe başkanı heykelden tahrik oldu

Bursa’nın merkez Nilüfer Belediyesi’nin, Üçevler Mahallesi’nde bulunan Ek Hizmet Binası ve Eğitim Kültür Merkezi bahçesine 5 yıl önce dikilen ‘Adem ile Havva’ heykeli,’müstehcenlik’, ‘inanç’ ve ‘ahlak’ tartışmalarına neden oldu. AKP İlçe Başkanı Celil Çolak bugün bir grup partiliyle heykel önüne gidip kaldırılması için eylem yaparken, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Adem ile Havva heykeli orada bir müstehcenliği değil, tam tersine bir varoluşa da sahiptir. Müstehcenlik bu kadar mı farklılaştı? Bizim inancımıza göre Adem ve Havva çok değerlidir” dedi.

Nilüfer İlçesi’nde 2007 yılında düzenlenen Kuzgun Acar Heykel Sempozyumu’nda Ukraynalı sanatçı Gutyrya Vyacheslav tarafından yapılan ‘Adem ile Havva’ heykeli önünde AKP Nilüfer İlçe Başkanı Celil Çolak ve partililerle bir grup semt sakini gösteri yaptı. Burada konuşan Celil Çolak, heykelin toplumun ahlak kurallarına aykırı olduğunu öne sürdü. AKP’nin iktidarının sanatsal faaliyetleri desteklediğini söyleyen Celil Çolak, “Ancak yüzde 97’si Müslüman olan bir ülkede, kişilerin inancına göre kutsal olan bir şeyi aşağılamak, hiçbir zaman sanat olarak görülemez” dedi.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e çağrıda bulunan Çolak, “Gelsin belediye başkanı lütfen bunu buradan kaldırsın, halktan özür dilesin. Bu heykel müstehcenlikten ziyade dinimize göre peygamberlerin resmi yapılamaz, heykele dökülemez. Bunu anlatmama gerek yok. Yetiştiğimiz kültür bunu söylüyor. Belediye bunu kaldırmazsa İçişleri Bakanlığı’na kadar gideriz” dedi.

Kadınlar karşı çıktı

Odatv haberine göre, Çolak ile partililerin ‘Adem ile Havva’ heykeli önünde eylemi devam ederken, buraya Nilüfer Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclis üyesi bir grup kadın geldi ve basın açıklaması yaptı.

Okunan basın açıklamasında ‘Adem ile Havva’ heykelinin ‘incelikle yontulmuş ve bilgelikle bezenmiş bir yansıma olduğu’ vurgulanarak, bu sanat eserinin kaldırılmasının yanlış olacağını belirtildi.