AKP'nin eli 'cep'lerde: Akıllı telefonlara 'TRT zammı' geliyor

Radyo ve televizyon hizmetleri de sunabilen akıllı cep telefonlarına 'TRT bandrolü' geliyor

AKP'nin eli 'cep'lerde: Akıllı telefonlara 'TRT zammı' geliyor

Daha önce sadece dahili radyo/TV alıcısı olan elektronik cihazlar için uygulanan bandrol uygulamasının kapsamı genişletildi. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile artık dahili alıcısı olmasa da internet bağlantısı yoluyla radyo ve televizyon yayınlarını alabilen tüm cihazlardan da TRT bandrolü alınacak. Alıcısı olsun olmasın internete bağlanan cep telefonu TRT bandrolü uygulamasına tabi tutulacak.

İnternet bağlantılı tüm telefonlara ‘bandrol’ ücreti

9 Temmuz 2015’teki yayınlanan karara göre sadece “dahili tuner” ile radyo ve/veya televizyon yayınlarını alabilen cep telefonlarına bandrol ücreti uygulanıyordu. Ancak bugün yayınlanarak yürürlüğe giren kanun ile “internet bağlantısı vasıtasıyla doğrudan veya herhangi bir yazılım veya donanım ilavesi ile radyo/televizyon yayınlarını alabilen” cep telefonları da bandrol ücretine tabi hale geldi (aşağıdaki tabloda yer alan 7b maddesi).

Diğer bir deyişle web tarayıcısı veya bir uygulama aracılığıyla radyo ve televizyon yayını alabilen tüm akıllı telefonlardan artık TRT bandrolü alınacak. Karara göre televizyonlardan alınan yüzde 16’lık bandrol oranı devam edecek.