AKP'nin AKM ısrarı sürüyor: 'Özgün' bir yapı değilmiş

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Taksim Meydanı'nda bulunan Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılıp yerine 'opera binası' yapılacağını açıkladı.

AKP'nin AKM ısrarı sürüyor: 'Özgün' bir yapı değilmiş

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Taksim Meydanı’nda bulunan Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılıp yerine ‘opera binası’ yapılacağını açıkladı. Avcı, daha önce bir çok kez Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından da dile getirilen ‘yıkım’ konusuyla ilgili, “Mimari, özgün yapı mı? Hayır, değil. Orada yeni bir opera binası yapılacak.” dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nın konuğu olarak, gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Nabi Avcı, konuyla ilgili şöyle konuştu:

Cumhurbaşkanı da ilan etti zaten, orada İstanbul’a yakışan bir opera binasının yeniden projelendirilmesi ve yapılması gerekiyor. Biz onunla ilgili proje çalışmasını başlattık. Oraya gerçekten Taksim’in genel düzenlemelerine uyan opera binası olarak hizmet verecek şekilde düşünülen opera binası yapılacak. Buranın alışveriş merkezi yapılacağına dair iddialar var. Öyle bir şey söz konusu değil, orada yeni bir opera binası yapılacak.”

“Özgün bir yapı değil”

Bakan Avcı, AKM binasının bir sembol olarak görülmesinin anlaşılabilir olmadığının altını çizerek, “Mimari, özgün yapı mı? Hayır, değil. Daha önce yaşanmışlıkları itibariyle, orada öyle bir tarihi olay yaşanmıştır ki oranın muhafazası tarihsel önemine binaen anlaşılabilir. Zaman zaman onun önünde ‘burayı yıktırmayız’ tartışmalarından kaynaklanan gösteriler var. Bunlar böyle bir binayı tarihi sembol haline getirmeye yetmez” ifadelerini kullandı.