AKP'den yeni rant projesi: 4 il "cazibe merkezi" oluyor

AKP bir kez daha rant ve inşaat spekülasyonu peşinde.

AKP'den yeni rant projesi: 4 il

Başbakan Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde 4 kentin cazibe merkezi ilan edileceğini ve buralara 5 yılda 35 milyar lira yatırım yapılacağını açıkladı. Böylece, AKP’nin “rant” yaratma ve inşaat spekülasyonları ile ekonomiyi ayakta tutma çabalarına eklenen son projede açıklanmış oldu.

Başbakan Yıldırım’ın “cazibe merkezi” olacağını açıkladığı kentlerin ise Kars, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Van olacağı söyleniyor.

İnşaat patronlarının kabaran iştahlarını doyurmak için son proje

“Cazibe merkezleri” projesinin, son yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının da gündeminde yer aldığı kaydedildi. AKP, “cazibe merkezleri” projesi ile “az gelişmiş bölgelerde, büyüme merkezi işlevi görecek kentsel merkezlerin oluşturulmasını ve desteklenmesini” amaçlandığını söylüyor. Turizm potansiyelini geliştirici projeler ile tarihi kent dokusunun ortaya çıkarılması, “cazibe merkezi” kentlerin ana eksenlerini oluşturuyor.

Büyüme ve çevrelerine hizmet verme potansiyeli yüksek illerden seçilecek olan “cazibe merkezleri”nin öncelikle ulaşılabilirliği iyileştirilecek, fiziki ve sosyal altyapısı güçlendirilecek. O bölgenin potansiyeline uygun fabrikalar kurulacak. Oluşturulacak istihdamın yanı sıra devlet alımları bu fabrikalardan yapılacak. Türkiye’nin yurtdışına yaptığı yardımlarda ve kamuya yönelik alımlarda “cazibe merkezi” kentlerde üretilen mallara öncelik verilecek.

Tüm bu propagandanın altında ise yine inşaat işleri ve rant yaratma çabaları var. AKP bir kez daha bölgede ekonomik canlanmayı spekülatif inşaat işleri ile sağlamaya çalışacak. Son çatışma döneminde tarihi kent merkezi ağır hasar alan Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki kentler TOKİ ve inşaat müteahhiti patronların iştahını kabartıyordu.

Patronlar memnun

Başbakan Binali Yıldırım’ın Doğu’ya 3-4 cazibe merkezi kurulacağını söylemesi, Diyarbakırlı patron örgütleri temsilcilerini memnun etti. Patronlar, projenin bir an önce hayata geçmesi için ivedi adımların atılmasını istedi.

Doğu ve Güneydoğu İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, “Son yaşadığımız kötü süreç büyük sıkıntılar yarattı, ortada ağır bir tablo var. Halk moralsiz, motivasyon yok. Yatırımcıda da yatırım yapma motivasyonu yok, bölgeye ilgisi yok. Bundan dolayı bütün altyapısının devlet tarafından yapıldığı cazibe merkezleri olmazsa olmazdır ve önemlidir. Yatırımcının bölgeye ilgisi artar” dedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSD) Başkanı Ahmet Sayar ise “Bölgemiz ekonomik ve sosyoekonomik olarak Türkiye ortalamasının 2.5-3 kat altında. Bölgemizin ekonomik yönden kalkınması için özel politikalar geliştirilmesi gerekiyor. Bu anlamda cazibe merkezleri çok önemlidir. Fakat bunun için ilk başta huzur, barış ve güven ortamının tesis edilmesi gerekiyor” diye konuştu.