AKP'den 'sürekli OHAL' düzenlemeleri: Savcı ve polisin yetkileri arttırılıyor

AKP OHAL dönemindeki uygulamaları sürekli hale getirecek yasal düzenlemeleri yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.

AKP'den 'sürekli OHAL' düzenlemeleri: Savcı ve polisin yetkileri arttırılıyor

AKP OHAL dönemindeki uygulamaları sürekli hale getirecek yasal düzenlemeleri yürürlüğe koymaya hazırlanıyor. Polise savcıyı aratmayacak yetkiler veren düzenleme imzaya açıldı.

“Sürekli OHAL” anlamına gelecek yeni yargı paketiyle, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve Türk Ceza Kanunu’nda darbe girişimi yargılamalarıyla ilgili çarpıcı düzenlemeler getiriliyor.

Hürriyet’ten Oya Armutçu‘nun haberine göre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın açıkladığı ve bakanların imzasına açılan taslak özetle şöyle:

Yargısız dava nakli 

Şu anda ancak yargı hükmüyle davanın başka yere nakline karar verilebiliyor. Kamu güvenliği için tehlikeli olursa, davanın naklini Adalet Bakanı Yargıtay’dan istiyor. Darbe davalarında kolaylık için madde değişti. Duruşmalar il sınırları içinde başka bir yerde yapılabilecek.

Tahliye talebi 1 günde değerlendirilecek

Örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlardan dolayı tutuklu olanların tahliye talepleri artık 3 gün yerine 15 gün içinde değerlendirilebilecek.

Askeri darbe suçundan polis aranacak

Terör ve darbeye teşebbüs suçlarından yakalanan asker kişiler, adli kolluk görevlilerine teslim edilecek ve emniyetin nezarethanelerinde kalacak. Artık CMK gereği terör ve darbe suçundan yakalanan askerler Emniyet’e alınıp sivil cezaevine konacak.

Hırsızlık suçunda da uzlaşma

Uzlaşma kapsamındaki suçlar genişletildi. Etkin pişmanlık hükümlerinin uygulandığı suçlar da kapsama alındı. Uzlaşmanın uygulanacağı suçlar arasına tehdit, hırsızlık ve dolandırıcılık da eklendi. Suça sürüklenen çocuklar için lehe düzenleme getirilerek, üst sınırı 3 yılı geçmeyen hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda uzlaştırma girişiminde bulunulacağı öngörüldü.

Ad yerine sicil yazılacak

Yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarında kalan tutuklu ve hükümlüler hakkında düzenlenen tutanaklara görevlilerin açık kimliği yerine sicili yazılacak. Bu görevlilere yönelik tebligatlar işyeri adresine yapılacak.

TCK 228. maddedeki kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçunun alt sınırı 1 aydan 1 yıla, üst sınırı ise 1 yıldan 3 yıla yükseltildi. Aynı suçun adli para cezasının alt sınırı da 5 gün yerine 200 gün olarak belirlendi.

 

Savcılara bilgisayara el koyma yetkisi

Savcılar, bilgisayarlarda arama el koymaya ilişkin 134. maddeye göre mahkeme kararı olmadan bilgisayar ve verilere el koyabilecek.
Savcının gecikmesinde sakınca olması halinde bile hâkim kararı olmadan bilgisayar ve kütüklerinde arama ve el koyma yetkisi yoktu.
Bilgisayar ve kütüklerinde arama ve el koyma tedbirine gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı tarafından karar verilebilecek. Kopyalama işleminin uzun sürecek olması veya teknik zorlukların bulunması durumunda, bilgisayar ve kütüklerine el konulabilecek. İşlem tamamlandıktan sonra bu araçlar iade edilecek.