AKP'den basına darbe: Dava açılan gazetenin resmi ilanları kesilecek

Sultan 2. Abdulhamid dönemini getiren yeni düzenleme, basın özgürlüğünün tabutuna 'son çivi'yi çakacak gibi görünüyor.

AKP'den basına darbe: Dava açılan gazetenin resmi ilanları kesilecek

AKP muhalif yayınlar üzerindeki baskısını mali yaptırımları devreye sokarak genişletmeye hazırlanıyor. Kapatılan radyo ve televizyonlardan sonra bu kez yönetmelik değişikliğiyle gazetelere “ilan tehdidi” geliyor. Akıllara, basına sınırsız sansür ve denetleme baskısı nedeniyle “İstibdat dönemi” olarak hatırlanan Sultan 2. Abdulhamid dönemini getiren düzenleme, basın özgürlüğünün tabutuna ‘son çivi’yi çakacak gibi görünüyor.

Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’ne getirilen yeni düzenlemeyle, gazeteler için vazgeçilmez bir gelir kaynağı olan Basın İlan Kurumu ilanları bütünüyle tercihe bırakılıyor. Hukuksuz düzenleme ile gazetelerin tüzel kişiliklerine ya da gazetenin herhangi bir çalışanına dava açılması halinde ilanların kesilmesi öngörülüyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği şöyle:

“Devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü için tehdit oluşturan süreli yayınlar, resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı açısından değerlendirilecek. ‘Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar’ veya ‘Terörle Mücadele Kanunu’na muhalefet’ iddiasıyla imtiyaz sahibi gerçek veya tüzel kişi temsilcileri, ortakların çoğunluğu ya da varsa tüzel kişi temsilcisi hakkında ceza davası açılan süreli yayınların resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı, dava sonuçlanıncaya kadar durdurulacak. Asgari fikir işçileri kadrosunda yer alanlardan bir ya da birkaçı hakkında da benzer bir dava açıldığında, söz konusu çalışanlar 5 gün içerisinde bu kadrodan çıkarılacak, karara uymayan gazetenin resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı durdurulacak.”

TGS: Basın özgürlüğü tamamen kalkacak

Gazetelere “tehditle” hiza vermeye çalışan yönetmelik tepkilere neden oldu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, yönetmeliğin iptal edilmesini isteyerek şu açıklamayı yaptı:

“Basın özgürlüğünün bu kadar ayaklar altına alındığı, yazan, laf söyleyen neredeyse her gazeteci hakkında davaların açıldığı bir dönemde böyle bir değişikliğin yapılmasıyla ne hedeflendiği çok açıktır. Birçok muhalif medya kurumunu OHAL KHK’leriyle kapatarak halkın haber alma hakkını gasp eden AKP hükümeti, bu yönetmelik değişikliğiyle kapatılmayan kurumları da ekonomik olarak yıpratarak tüm farklı sesleri susturma amacını taşımaktadır.

Bu değişikliğin temelinde iktidara muhalif olan her gazetenin resmi ilan hakkının gasp edilerek yandaşa aktarılması yatmaktadır. Devletin kaynaklarının tek bir kesime aktarılması medyayı güçlendirmeyecek, basın özgürlüğünü tamamen ortadan kaldıracaktır.”